Digidexo.com

PSA nivåer og prostatakreft

Prostatakreft har ingen symptomer i tidlige stadier, men det kan oppdages med en enkel blodprøve. Forhøyede nivåer av et protein som kalles prostata spesifikt antigen (PSA) signalisere tilstedeværelse av prostatakreft. Fordi PSA-nivået stiger på grunn av andre prostata forhold, som for eksempel en betent eller forstørret prostata, må ytterligere tester gjøres for å bekrefte diagnosen.

Prostate Cancer

Kreft i prostata, en liten kjertel i bunnen av pungen, er assosiert med høye overlevelsesrater, først og fremst fordi den er vanligvis oppdages på et tidlig stadium. Prostatakreft ofte vokser sakte og kan ikke umiddelbart livstruende når den først oppdages.

Hva er PSA

I tillegg til mannlige hormoner, produserer prostatakjertelen et protein som kalles prostata spesifikt antigen (PSA). Lave nivåer av PSA vanligvis sirkulerer i blodet av sunne mennesker (NCI). Forhøyede PSA nivåer kan imidlertid tyde på prostatakreft. Prostatitt (betennelse i prostata) eller godartet prostatahyperplasi (prostataforstørrelse vanligvis knyttet til aldring) kan også føre til en økning i PSA-nivå, men fører ikke til kreft.

PSA Test

Forhøyede PSA nivåer er en biologisk markør for kreft. Den PSA blodprøve er ofte kombinert med en digital rektal undersøkelse, der legen føler størrelsen og formen av prostatakjertelen via rektal vegg. Hvis PSA-test eller endetarms eksamen avsløre unormale funn, ytterligere tester, for eksempel en prostatabiopsi, kan utføres. Selv om høyere PSA nivåer antyder en sterkere sannsynligheten for kreft, har ingen cutoff er etablert som indikerer normale og unormale nivåer. PSA nivåer naturlig svinge; derfor kan en enkelt forhøyet PSA-nivå ikke nødvendigvis at det er behov for ytterligere testing. En trend med stigende PSA nivåer over tid bedre spår tilstedeværelsen av kreft. PSA tester er også brukt for å overvåke fremgangen etter fullføring av prostata cancer behandling. Økende PSA nivåer vanligvis signaliserer tilbakefall av kreft, og nivået begynner stigende måneder eller år før andre symptomer begynne.

Screening Anbefalinger

Ingen retningslinjer klare eksisterer for bruk av PSA-test for screening av prostatakreft. Noen retningslinjer ringe for årlige PSA tester for alle menn eldre enn 50 år, mens andre anbefaler screening for å begynne i alderen 40-45 år bare for menn har høyere risiko for prostatakreft. Risiko for prostatakreft øker med alderen (eldre enn 65 år); en familie historie av prostatakreft, særlig i en far eller bror; og rase. Afrikansk-amerikanske menn er mer sannsynlig å utvikle prostatakreft sammenlignet med menn av andre raser. Menn som spiser en diett høy i animalsk fett er også økt risiko.

PSA-test Begrensninger

Til tross for sin nytteverdi som en tidlig indikator på kreft, har PSA-test begrensninger. En forhøyet PSA-nivå kan resultere fra andre kilder enn kreft, eller en enkelt forhøyet nivå kan være en normal svingning betingelser. Opp til 35 prosent av menn som har en prostata biopsi på grunn av forhøyede PSA nivåer er funnet ikke å ha kreft. Omvendt kan kreften være til stede, selv om PSA-nivåene er lave.