Digidexo.com

Kan du passere gallestein?

En diett høy i fett kombinert med kolesterolsenkende medisiner kan forårsake gallestein å skje. Rase, kjønn, alder og familiehistorie kan også være medvirkende faktorer til utvikling av gallestein. Når gallestein forårsake symptomer, er resultatet vanligvis kirurgisk fjerning av galleblæren. Men det er noen tilfeller når gallestein kan helt passere gjennom kroppen uten uhell og utskilles.

Hva er en gallestein?

Galleblæren ligger på høyre side av magen, og er formet som en pære. Det er i galleblæren som gallestein dannes. The National Digestive Diseases Information Clearinghouse (NDDIC) beskriver gallestein som små, stein-lignende stoffer som en gang var flytende galle. Gallestein dannes når store mengder kolesterol inn galle og få den til å stivne.

The Disappearing Act

Det er mulig for gallestein å trekke et forsvinningsnummer, slik at pasienten til å tro at den forsvinner gallestein har faktisk passert. Imidlertid MedicineNet.com avslører at det er mulig for gallestein å oppløse inne i galleblæren. Selv om dette er en sjelden foreteelse, kan det forklare fraværet av gallesten som er blitt positivt identifisert i en diagnostisk avbildning.

Felles gallegang

Gallestein som ikke oppløses inne i galleblæren kan noen ganger gå inn i tynntarmen via felles gallegang. Den felles gallegang er ansvarlig for transport av galle fra galleblæren og leveren inn i duodenum av tynntarmen. Merck forklarer at når gallestein inn felles gallegang, er tilstanden kalles choledocholithiasis. Noen ganger er disse steinene er store og forårsake smertefulle blokkeringer av felles gallegang, noe som gjør det vanskelig for leveren og galleblæren til funksjon. Mindre gallestein som ikke forårsaker en hindring gjør sin vei inn i tykktarmen.

Colon

Gallestein som er små nok til å gjøre sin vei gjennom den felles gallegang og tynntarmen sjelden føre til hindringer i tykktarmen. Tilstanden er kjent som colonic gallestein ileus (GSI) og er relativt uvanlig. Ifølge Department of Gastroenterology og kirurgi ved Hellenic Air Force og Veterans General Hospital i Athen, Hellas, er gallestein hindringer ofte løst gjennom kirurgi. Gallestein som ikke forårsaker et kolon hindring er endelig utvist gjennom endetarmen.

Pain

Bestått av en gallestein oppstår sjelden uten ubehagelig og ofte smertefulle symptomer. Smerte kan være intens i begynnelsen, og forsvinne etter at steinen hvis passert. Mange mennesker aldri selv vet at deres smerte ble forårsaket av passering av en stein, med mindre en prøve tatt til en lege for analyse. Det er viktig å merke seg at akutte magesmerter som er vedvarende og ikke klarer å spre kan være et tegn på en alvorlig medisinsk tilstand, og bør bli diagnostisert av en medisinsk faglig.