Digidexo.com

Hva er en Spesiell karbohydrat diett for Crohns sykdom?

Specific karbohydrat diett er en spise plan utformet for å gi mennesker som lider av Crohns sykdom og ulcerøs kolitt lindring fra sine symptomer. Det er noe uenighet om kostholdet, og det er lite forskning som tyder på at dietten er effektiv. Mange tilhengere av dietten hevder at å følge dietten mildnet sine symptomer og selv hjalp dem å oppnå remisjon fra den autoimmune sykdommen.

Dietten, som begrenser hvilke typer karbohydrater som kan forbrukes, først ble kjent offentlig med 1994 utgivelsen av "Breaking the Vicious Cycle" av Elaine Gottschall.

Historie

Specific karbohydrat diett ble grunnlagt av Elaine Gottschall og Dr. Sydney Haas nesten 50 år siden. Gottschall daværende fire år gamle datter, Judy, var blitt syke med alvorlig ulcerøs kolitt, og sykdommen var resistent mot konvensjonell medisin. Konfrontert med kirurgi som ville fjerne datterens tykktarmen som ville tvinge Judy å bære en stomi bag for livet, snudde Gottschall til alternative behandlingsmetoder.

Etter besøk på en rekke spesialister som alle fortalte henne kirurgi var det eneste alternativet, møtte Gottschall Haas, som utviklet et karbohydrat og sukker-restriktiv diett for Judy. Etter flere måneder, forbedret Judy helse og - etter to år - hun var symptomfrie. I løpet av den tiden, Haas døde, og Gottschall ble tvunget til å ta vare på og fortsette sin forskning. Hun gikk inn college og tjent grader i biologi, ernærings biokjemi og cellebiologi. Flere år senere, hun satt sammen sin personlige erfaring og forskning på boken "Breaking the Vicious Cycle:. Tarmhelse Gjennom Diet"

Fakta

Dietten er en korn-, laktose og sukrose-fri diett. Navnet på diett, "Specific karbohydrat" henviser til det faktum at kun en utvalgt gruppe av karbohydrater kan forbrukes. Karbohydrater tillatt i kosten er alle enkle og lett fordøyelig. Stivelse som finnes i korn, blir korn og poteter er ikke tillatt. De fleste sukker er heller ikke tillatt. Honning og 100 prosent frukt, sirup, for eksempel ananas sirup, er generelt ikke tillatt. Selv kunstige søtningsmidler, slik som aspartam og sakkarin, må begrenses. For eksempel, "Breaking the Vicious Cycle" bok står det at en kan av aspartam-søtet diett brus kan forbrukes per uke.

Matvarer i kosten

Ubehandlet kjøtt, egg, noen typer bønner, nøtter, de fleste frukter og grønnsaker og de fleste oster er de viktigste stifter av dietten. Bakevarer kan gjøres ved hjelp mandel mel og honning som erstatning for korn mel og sukker. I de fleste tilfeller må sauser og krydder være hjemmelaget. "Breaking the Vicious Cycle" tilbyr oppskrifter for hjemmelaget salatdressinger, ketchup, grillsaus og majones. Kommersielt gjort vanlig gul sennep er tillatt.

Teori

Teorien bak kosten er at Crohns sykdom, så vel som mange andre fordøyelsessykdommer, er forårsaket av en ubalanse av tarmbakterier. Specific karbohydrat diett er utformet for å kontrollere tarmbakterier og gjenopprette en sunn balanse. Til slutt, vil fordøyelseskanalen bli sunn og følg kan sakte gjeninnføre forskjellige typer matvarer. Sammen med regimented kosthold, tilhengere spise hjemmelaget yoghurt. Kommersiell yoghurt og melk er ikke tillatt på diett. Yoghurten må være riktig gjæret (behandlet i 24 timer), slik at den har sunne bakterier som bidrar til å gjenopprette helsen til fordøyelseskanalen.

Motstander Theory

Foreløpig har det vært få medisinske og vitenskapelige studier på effekten av Specific karbohydrat diett. Ifølge en artikkel fra Crohns kolitt Foundation of America (CCFA), har dietten "blandede kritikker" fra både leger og etterfølgere. Mange leger frykter kostholdet er for vanskelig å følge og pasienter vil bli motløs. De foreslår også at det er ingen reelle bevis på at dietten fungerer. Det bemerkes at dietten ikke er ment å være en livslang diett, og noen leger vil si at hvis noen er dedikert, kan det ikke skade å prøve det. Det understrekes at personer som følger dietten skal feste med sine foreskrevet behandling plan og opprettholde en ernæringsmessig balansert kosthold.