Digidexo.com

Forhøyede leverenzymer Infeksjoner

Forhøyede leverenzymer Infeksjoner


En økning i leverenzymer kan ha forskjellige årsaker, men ofte er en indikasjon på en infeksjon i leveren.

Betydning

Leveren er avgjørende for kroppens generelle helse, da dette stort orgel er ansvarlig for å utføre mer enn 400 funksjoner daglig, ifølge University of Southern California Department of Surgery. En infeksjon av leveren truer med alvorlige konsekvenser, herunder fatal leversvikt.

Leverfunksjonstest

En leverfunksjonstest blir benyttet for å måle nivåene av de mest betydningsfulle av leverenzymer. Forhøyede nivåer av disse enzymer, eller kombinasjon av enzymer, innebærer at leveren ikke fungerer normalt, noe som krever ytterligere evaluering eller testing for å fastslå tilstedeværelsen av en infeksjon.

Typer Enzymer

Av de enzymnivåer målt i leverfunksjonsprøver, tre av de mest vesentlige er alaninaminotransferase, gamma glutamyltransferase og alkalisk fosfatase. Høye nivåer av disse enzymer er knyttet til leverinflammasjon og sykdom.

Hepatitt

Hvis en leverprøver viser forhøyede enzymer og legen utelukker andre årsaker (slik som hormonelle medikamenter), er infeksjon av leveren som forårsaker dens inflammasjon og skade hepatitt. Hepatitt er forårsaket av en av hepatitt virus - typisk hepatitt A, B eller C, som varierer i prognose og behandlingsalternativer.

Akutt Versus Kronisk

Akutt hepatitt er den første fasen av leverinfeksjon, når viruset kan behandles og fjerne fra kroppen i løpet av seks måneder (selv om dette ikke er en kur, siden viruset kan oppstår på nytt og fremdrift, særlig hvis en pasient begynner å drikke tungt). Ubehandlet akutt hepatitt fører til kronisk hepatitt, som oppstår når viruset er tilstede i mer enn seks måneder, og har mange flere potensielle komplikasjoner og farer, inkludert skrumplever (end-stage leversykdom).

Alkoholisme

Stordrikkere kan gi leverfunksjonstestresultater som avslører forhøyede enzymnivåer. Alkoholmisbruk er en årsak til leversykdom, og kan forverre hepatitt, risikere leversvikt.