Digidexo.com

Utviklingsstadier av Ringorm

Utviklingsstadier av Ringorm

Introduksjon

Har du noen gang hatt fotsopp? Hva med skrittsopp? Så du har hatt ringorm. Ringorm er en infeksjon i huden forårsaket av soppen tinea. Til tross for navnet, har det ingenting å gjøre med ormer. Navnet kommer fra ringformet utslett som vises på huden.

Ringorm er smittsom og gått gjennom direkte kontakt med en infisert område. Disse kan omfatte huden av infiserte mennesker eller dyr, dusj og garderobe gulv, kammer og uvaskede klær eller håndklær og infisert jord. Ringorm liker varme, fuktige overflater som hud, hår og spiker senger og kan komme i flere typer, avhengig av området av kroppen er involvert.

Tinea capitis

Denne typen påvirker skalp eller skjegg og noen ganger etterlater bare flekker. Den svarte prikken variasjon begynner som en liten lapp og utvikler rødhet men ingen kløe som det blir større. Hår bryter av ved bunnen av hodebunnen, og partiklene som bygges opp i hårsekken se ut som svarte prikker. Den grå patch typen starter også som en liten oppdatering, men sprer seg og stopper i etapper. Rødhet og skalering forekomme, og håret har en frostet utseende når det bryter ut like over hodebunnen.

Ringorm

Denne type ringorm er svært kløende og forekommer på det øverste laget av huden i ansiktet, armene, stammen eller ben. Den begynner som et utslett og deretter danner sirkulære sår som kan være rød, flat eller hevet, og kan ha små blemmer eller humper. Over tid sentrene rydde opp, og etterlater en ring.

Lyskesopp

Vanligvis kjent som skrittsopp, smitter dette ringorm i lysken og noen ganger rumpe eller innsiden av lårene. Mer vanlig hos menn, er utslett som vises godt definert og skjellete, forårsaker en brennende følelse og peeling, sprekker eller flasser av huden. Med tiden kan det utvikle blemmer og få større. Den kan spre seg gjennom samleie eller felles bruk av forurensede klær eller håndklær.

Fotsopp

Noen ganger kalles fotsopp, dette ringorm smitter mellom tærne, men kan også infisere foten. Det begynner vanligvis med skalering mellom tærne og kan senere utvikle små væskefylte blemmer. Fordi ringorm liker en mest miljø, er fotsopp mer vanlig i varmt vær, når man bærer tungt fottøy eller når svette.

Risiko og Behandling av Ringorm

Selv om ringorm kan påvirke folk i alle aldre, er det mer vanlig hos barn, folk som hud, hodebunn, eller negler er konstant våt, personer med nedsatt immunforsvar (diabetes, HIV eller AIDS) eller folk som allerede har eksem. Hvis venstre ubehandlet, kan ringorm infeksjoner spre seg og forårsake permanent arrdannelse.

Noen infeksjoner klare seg på egenhånd, men å holde hud og negler tørr og ren vil hjelpe. Flere soppdrepende kremer er tilgjengelige uten resept (Tinactin, Micatin og Lotrimin), men en mer aggressiv antibiotika kan være nødvendig for vedvarende infeksjoner. De fleste tar ca en måned før infeksjonen helt forsvinner.