Digidexo.com

Hva som forårsaker en økning i koagulasjonsfaktorer?

Hva som forårsaker en økning i koagulasjonsfaktorer?


Koagulasjonsfaktorer, også kjent som koagulasjonsfaktorer, spiller en viktig rolle i kroppens immunsystem. Koagulasjonsfaktorer er avgjørende for blodpropp, og er ofte målt av helsepersonell til fastslå en pasients helse. Det er mange koagulasjonsfaktorer, og en økning i koagulasjonsfaktorer kan være et resultat av en rekke forskjellige tilstander.

Koagulasjonsfaktorer

Uttrykket "koagulasjonsfaktorer" (også kjent som "blodkoaguleringsfaktorer" eller "koagulasjonsfaktorer") refererer til en rekke forskjellige stoffer, for det meste proteiner, som forekommer i blod og kontroll koagulering eller koagulering. Koagulasjonsfaktorer er viktige komponenter i blodet --- uten dem, blod ikke levre seg, og du kan blø i hjel fra selv et lite kutt.

Årsaker til en økning i koagulasjonsfaktorer

Generelt sett, leger er mer bekymret for en nedgang i koagulasjonsfaktorer enn i en stige --- og som et resultat har årsakene til en økning i koagulasjonsfaktorer ikke vært godt studert og er fortsatt i stor grad ukjent. Det finnes en rekke genetiske tilstander som forårsaker en hyperkoagulasjonsreaksjonen tilstand, hvori koagulasjonsfaktorer er forhøyet og blodpropper lettere. Noen mennesker har en naturlig mangel på antitrombin III eller Protein C, som begge er viktige koagulasjonsfaktorer. Den vanligste genetiske årsaken til en økning i koagulasjonsfaktorer er en genetisk mutasjon kalt Faktor V Leiden. Denne mutasjonen forekommer i 5 prosent av den hvite befolkningen.

Ikke-genetiske årsaker

Den vanligste ikke-genetiske årsaken til en økning i koagulasjonsfaktorer er graviditet, noe som endrer balansen mellom disse faktorene i blodet og generelt forårsaker mest koagulasjonsfaktorer å stige. Mange andre forhold kan også medføre en økning på koagulasjonsfaktorer av mekanismer som legene fortsatt ikke fullt ut forstår. En økning i koagulasjonsfaktorer kan være grunn av traumer, kirurgi, noen kreftformer og infeksjon. Forhøyede koagulasjonsfaktorer kan også være en indikator for hjertesykdom, men forholdet mellom hjertesykdom og koagulasjonsfaktorer er bare begynnelsen for å bli undersøkt.

Trombose

Høye koagulasjonsfaktorer kan være en indikator på andre helseproblemer, men høy koagulasjonsfaktorer selv kan forårsake alvorlige problemer. Når koagulasjonsfaktorer blir for høy, dette sette deg i fare for trombose, clotting av blod inne i sirkulasjonssystemet. En blodpropp i en arterie, vene eller hjertet kan være dødelig eller forårsake et slag. Når koagulasjonsfaktorer blir for høy, kan en lege foreskrive aspirin eller blodfortynnende for å senke nivåene av koagulasjonsfaktorer og redusere risikoen for blodpropp.