Digidexo.com

Hva er aktiv TB?

Hva er aktiv TB?


Aktiv tuberkulose er en svært smittsom bakteriell infeksjon som spres gjennom nær kontakt. Hvis du er utsatt for noen med aktiv tuberkulose eller når du har symptomer som inkluderer en hoste bør du se din lege for å forsikre deg om at du ikke har kontrakt sykdommen. Heldigvis, det er skritt du kan ta. Prognose for sykdommen er bra når fanget tidlig.

Hvordan får du det

Hvis du går forbi en person med aktiv tuberkulose som har hostet eller nøs, kan du få det rett og slett ved å puste inn luften dråper nær dem. Denne svært smittsom sykdom dreper mange mennesker i utviklingsland. I USA er det vanligvis fanget tidlig og behandles.

Bestandene som er mest utsatt for å utvikle aktiv tuberkulose er babyer, eldre og alle som har et svekket immunforsvar. Du har også en høy risiko for å utvikle sykdommen hvis du bor i overfylte forhold, ikke spiser riktig eller er rundt noen som har sykdommen.

Symptomer

Symptomer på aktiv tuberkulose er hoste som kan produsere blod, nattesvette, utmattelse, feber, vekttap, mulig brystsmerter eller tungpustethet.

Diagnose

Noen ganger tegn på aktiv tuberkulose er sett under undersøkelse av en lege. Tegn er forstørrede lymfeknuter, uvanlige lyder i lungene og clubbing av fingre eller tær.

Typiske diagnostiske verktøy som brukes inkluderer tuberkulintest, brystet x-ray, CT scan av brystet, eller en bronkoskopi. Legen vil også ta en spytt kultur for å undersøke sputum under et mikroskop for å se om det finnes mikroorganismer til stede.

En annen mindre brukt, dyrere testen er den interferon gamma blodprøve som også tester for infeksjon.

Behandling

Behandlingen for aktiv tuberkulose begynner med antibiotika. Antibiotika mest brukt inkluderer Isoniazid, Rifampicin, Ethambutol og Pyrazinamide. Andre legemidler som også kan brukes til å behandle aktiv tuberkulose inkluderer Amikacin, Ethionamide, Moxifoxacin og streptomycin.

Målet er å behandle infeksjonen. Mange ganger en kombinasjon av medikamenter er nødvendig. Stoffet kan ha behov for å bli tatt lang sikt opp til eller over et år i noen tilfeller å bekjempe infeksjonen. Som med andre bakterielle infeksjoner, er det svært viktig at du tar dine medisiner som instruert av legen din. Når du ikke gjør det du kan bli immun mot antibiotika og dermed gjør det vanskeligere å bekjempe infeksjonen.

Prognose

Du kan merke en forbedring i dine symptomer i ca to eller tre uker. Du må imidlertid fortsette dine medisiner som instruert. Din lege vil ikke se en forbedring i brystet x-stråler for om en måned eller så.

Prognosen for aktiv tuberkulose er bra hvis infeksjonen er fanget tidlig og behandlingen startes med en gang.

Hva er aktiv TB?

Du bør kontakte legen din hvis du har vært utsatt for tuberkulose eller viser tegn på sykdommen. Du bør også kontakte ham hvis du er under behandling for sykdommen, og etter tre uker viser ingen tegn til bedring.