Digidexo.com

Hva er akutt nyreinsuffisiens?

Hva er akutt nyreinsuffisiens?


Akutt nyresvikt er en rask tap av nyrefunksjon som oppstår plutselig. Et annet uttrykk for denne tilstanden er akutt nyresvikt. Identifisering av denne tilstanden tidlig gjør det mulig å behandle akutt nyresvikt før det blir permanent.

Risikofaktorer

The Mayo Clinic rapporterer at kroniske infeksjoner, hjertesvikt, høyt blodtrykk, høy alder, diabetes, autoimmune lidelser, nyresykdom, blodsykdommer, obstruksjon av blæren utløp, leversykdom og forstørrelse av prostatakjertelen er risikofaktorer for akutt nyresvikt.

Årsaker

Akutt nyresvikt er forårsaket av forhold som kan skade nyrene eller forstyrre avfallet filtreringsprosessen. Dette kan oppstå på grunn av blæren eller urinleder obstruksjon, hjerteproblemer, lavt blodtrykk, nyreinfeksjon, hemolytisk uremisk syndrom, lavt blodvolum og redusert blodtilførsel til nyrene.

Tegn og symptomer

Tegn og symptomer på denne tilstanden er tretthet, kortpustethet, redusert urinmengde, tretthet, forvirring, kramper, væskeretensjon og koma.

Diagnose

Blodprøver og bildediagnostikk brukes til å diagnostisere akutt nyresvikt. Unormale nivåer av kreatinin, blod urea nitrogen (BUN) og elektrolytter indikere nyre dysfunksjon. Ultralyd, MR og computertomografi (CT) produsere bilder av nyrene som kan vise skade på strukturer av disse organene.

Behandling

Akutt nyresvikt er ofte behandlet med hemodialyse, som er en prosess som fjerner væske og avfall fra blodet. I løpet av denne prosessen, tappes blod fra kroppen, filtrert ved en maskin og returnerte til kroppen. Behandling av den underliggende tilstand som forårsaket nyreskade er også viktig å reversere akutt nyresvikt.