Digidexo.com

Hvordan fungerer blæren

Urin

Hjemkomsten av blæren faktisk begynne med nyrene. Nyrene filtrerer blodet til melodi av ca 42 liter i døgnet. Avfallet som fjernes av nyrene kalles urin. Urin består i hovedsak av vann. Det følger også med urea, kreatinin og urinsyre samt salt. Det strømmer ut gjennom to urinledere til blæren. Flyten er bidro sammen med tyngdekraften og muskelkontraksjon.

Blære

Blæren er hovedsakelig et lagringsanlegg for urin før den er fjernet. Den er laget av muskler og er plassert bak bekkenbenet. Det er et rør som etterlater blæren kalt urinrøret. Dette rør sender urinen ut av kroppen. Blæren og rør, som kommer inn og ut av det, er alle muskuløse og er foret med en membran. Membranen er belagt, for beskyttelse, med en slim som holder urinen fra å skade musklene. Blæren har tre lag av muskel kalt detrusor, submacosa og mucosa. Mukosa er innersjiktet og detrusor er det ytre lag.

Fjerning

Når urinen gjør sin vei inn i blæren, må den på et tidspunkt meldt. Detrusor laget er den muskelen som trekker seg sammen for å tvinge urinen ut. Det kan også utvide slik at flere kan komme i. Når en blæren blir full, setter den av et signal i reseptorer som er bygget inn i fôret. Strekking av blæreveggene utløser reaksjonen. Dette åpner opp i urinrøret ved bunnen av blæren, slik at fluid kan bli fjernet. Muskelen som holder urinrøret lukket kan styres av personen om nødvendig, slik at ulykker ikke forekomme. Men når en person blir eldre, noen ganger mister han muligheten til å kontrollere det, og dette fører til inkontinens.