Digidexo.com

Hvor ble humant papillomavirus kommer?

Humant papillomavirus (HPV) er en gruppe på mer enn 100 typer virus som forårsaker vorter og hud legioner. Høyrisikotypene kan føre til livmorhals og anal kreft. Det er en seksuelt overført virus, gått gjennom hud-til-hud kontakt under vaginal, anal eller oral sex.

Historie

Forskning viser HPV-infeksjoner ble anerkjent så tidlig som antikkens Hellas og Roma. Medisinske journaler beskrevet lesjoner på genitalia som sams HPV-indusert genital warts.The forfatterne av disse skriftene aner foreningen av lesjonene med seksuell aktivitet, til tross for ikke å anerkjenne sammenhengen med viruset. Men det var ikke før på 1970-tallet at forskerne identifiserte HPV og knyttet det til kjønnsvorter og kreft.

Fakta

The Center for Disease Control and Prevention anslår ca 5,5 millioner genital HPV tilfeller oppstår hvert år. Det er den viktigste risikofaktoren for livmorhals og anal kreft, men færre enn 1 prosent av kvinner faktisk er diagnostisert med livmorhalskreft. Det tar mange år for de virusinfiserte celler for å slå seg til kreft seg. Ved 50 år, vil 75 prosent av kvinnene har tilegnet genital HPV.

Geografi

Forekomsten av livmorhalskreft i USA i mindre enn 10 per 100.000, men for hver av disse tilfellene, er det 50 tilfeller av HPV-lesjoner. Men i underutviklede land som i Afrika og Latin-Amerika, risikoen for livmorhalskreft er mye høyere --- opp til 10.000 per 100.000 kvinner.

Funksjoner

En vanlig form for HPV er genital warts, som vanligvis ikke kreft. Vortene kan være opplagt eller helt mikroskopisk. De kan utvikle seg i områder som er vanskelig å se, som vagina. Noen kan være kløende, men de fleste vorter ikke forårsaker symptomer. Celleprøve test vil avgjøre forandringer i livmorhalsen og kan avgjøre om en kvinne har HPV.

Forebygging / løsning

Det finnes ulike måter å beskytte mot HPV, det viktigste som blir den årlige Pap screening. Kondomer kan beskytte mot virus, men hvis den ikke brukes riktig, kan HPV fortsatt bli overført fra en mann til en kvinne. Det er også en vaksine, FDA-godkjent gardasil, som brukes til å immunisere unge kvinner mot viruset. Alderen 9 til 26 kan få vaksinen. Den er ment for de som ikke er seksuelt aktiv ennå, men kan også hjelpe kvinner som har flere partnere.