Digidexo.com

Helvetesild nervelidelse

Helvetesild, også kjent som herpes zoster, er en tilstand som rammer noen nerver forårsaket av infeksjon med varicella-zoster virus. Helvetesild kan også utvikle seg til en kronisk nevropatisk (nervesmerter) tilstand som kalles postherpetisk nevralgi.

Årsak

Varicella-zoster virus (VZV) infeksjon fører til vannkopper. Deretter, etter vannkopper klarner opp, blir viruset latent i noen av nervecellene i kroppen, noe som helvetesild når den aktiveres på nytt.

Risikofaktorer

Det er fortsatt ikke godt forstått hvorfor helvetesild reaktiverer når den gjør det. Men ifølge Mayo Clinic, kjente risikofaktorer inkluderer aldring (de fleste utbrudd oppstår hos personer over 50 år) og som har et svekket immunsystem.

Effekter

Helvetesild forårsaker smerter som ofte er alvorlig, etterfulgt av et rødt utslett, på toppen av hvilke vises væskefylte blærer. Både smerte og utslett oppstå langs banen av nerve påvirkes av viruset, på den ene side av legemet, vanligvis på overkroppen, men av og til også på hodet eller ansikt, ifølge Mayo Clinic.

Behandling

Det finnes en rekke forskjellige skritt tatt for å behandle helvetesild, inkludert administrering av antivirale midler (acyclovir, famciclovir og Valacyclovir), kortikosteroider, smertestillende og topiske midler ifølge Seth John Stankus, MAJ, MC et al., Av Eisenhower Army Medical Center.

Komplikasjoner

En kronisk smertefull tilstand som kalles postherpetisk nevralgi (PHN) kan utvikle seg som en komplikasjon av helvetesild. Denne smerte kan være alvorlig og langvarig, og krever ytterligere behandling, som muligens krever bruk av noen trisykliske antidepressiva og antikonvulsiva, ifølge Stankus, et al.

Forebygging

Helvetesild vaksine anbefales til bruk hos voksne over 60 år Vaksinen kan ikke hindre en person fra å utvikle helvetesild, men det reduserer effekten av tilstanden og også reduserer komplikasjoner, ifølge Mayo Clinic.