Digidexo.com

Hva betyr det å Immobilize?

Å immobilisere er å gjøre noe ute av stand til å bevege seg. I dagens språk, "immobilisere" er mest brukt i helse- og rettshåndhevelse felt.

Etymologi

Ordet immobilisere består av tre deler. Forstavelsen "im" indikerer en negativ definisjon - for eksempel noen som er umoden er ikke moden. Roten ordet "mobil" indikerer bevegelse, og suffikset "ize" indikerer en prosess. Derfor, for å "immobilisere" er å gå gjennom en prosess som gjør noe som ikke er mobil.

Førstehjelp

I medisinske prosesser, er ordet "immobilisere" hyppig brukt. Leddene som er forstuet eller anstrengt ofte immobilisert å tillate dem å helbrede uten sjanse for ytterligere skade. En person som har vært i en ulykke kan ha nakken immobilisert for å beskytte ryggraden før det kan fastslås om det er blitt skadet.

Kirurgi og behandling

De fleste pasienter blir immobilisert under operasjonen. Armer og ben er festet ned for å hindre refleks muskel handling mens pasienten er under narkose. Barn må også bli immobilisert på mange prosedyrer for å hindre dem fra å reagere voldsomt.

Mest full body immobilisering, derimot, brukes bare når pasienten er helt bevisstløs. Det sørges for at enhetene som brukes for å immobilisere pasienten er så behagelig som mulig.

Av og til må en pasient også bli immobilisert for å hindre ham i å skade seg selv eller andre i en tid med psykisk sammenbrudd. Selv om det ikke lenger brukes, er den tvangstrøye kanskje den mest berømte enhet for å immobilisere en psykologisk pasient.

Law Enforcement

Ordet immobilisere er ofte brukt i politi, så vel. Offiserer må ofte immobilisere kjøretøy, samt personer.

Rettshåndhevelse offiserer kan immobilisere et kjøretøy der eieren har for mange ubetalte parkerings eller trafikk billetter. Ofte er en enhet, omtalt som en støvel, er festet til en bils hjul, noe som gjør det i stand til å bli drevet.

Offiserer kan også immobilisere en mistenkt eller kriminelle ved hjelp av en rekke metoder. Håndjern er den vanligste formen: de immobilisere personens armer. En type som brukes til flere farlige mennesker kan immobilisere både armer og ben.

Diverse bruksområder

Annen bruk av ordet immobilisere oppstår sjeldnere, men er riktige.

For eksempel ble Tin Man in the Wizard of Oz immobilisert av rust i leddene.

De fleste omstendigheter hvor et objekt, maskin eller person som normalt ville være i stand til å bevege seg har blitt gjengitt ute av stand til å gjøre det er hensiktsmessige situasjoner for å bruke ordet immobilisere.