Digidexo.com

Effekter av et riktig kosthold for diabetikere

Blood Sugar

Livet til en diabetiker pasient er egentlig ikke annerledes enn noen annen person. Det er ett unntak: De trenger å se sine carb inntaket. Dette gjelder spesielt for søtsaker som godteri, kaker, bakevarer og brus. Når karbohydrater spises, blir de omdannet til glukose og deretter enten anvendes for energi eller lagret som glykogen i leveren og musklene. Bukspyttkjertelen er ansvarlig for å slippe insulin for å stabilisere blodsukkernivået etter at karbohydrater har blitt spist. I diabetikere, ikke bukspyttkjertelen ikke frigi insulin riktig, noe som kan føre blodsukkernivået til å være ute av kontroll. Dette kan ha farlige bivirkninger så som nerveskader, blindhet, nyresvikt og lungebetennelse. En positiv effekt av en diabetiker kosthold er det faktum at måltidene er balansert, noe som vil føre dem til å dispensere inn i blodstrømmen ved en lav hastighet. Dette bidrar til å holde blodsukkeret nede og holder bukspyttkjertelen fra å måtte slippe for mye insulin.

Spacing

Meal timing er en annen sak med diabetes dietter. De fleste mennesker vanligvis spiser 1-3 måltider om dagen som er plassert mange timer fra hverandre. Å spise på denne måten kan ha en negativ effekt på blodsukkernivået, forårsaker dem til å dyppe og pigge drastisk. Det er der flere måltider kommer inn i bildet. Diabetiker dietter blir bedt om å spise fem-seks måltider om dagen, som ikke bare holder blodsukkeret stabilisert seg, men det vil også holde energinivået høyt. Disse måltidene, også noen ganger kalt snacks, er vanligvis består av 50 til 60 prosent karbohydrater, 12 til 20 prosent protein og 30 prosent eller mindre av fett.

Kolesterol

Annet enn virkningen som diabetes har på blodsukker og insulin, har den også en tendens til å øke risikoen for høyt kolesterol, og til slutt hjertesykdom. Av denne grunn, vil diabetikere bli informert av sine ernæringsfysiologer å unngå matvarer som er høy i kolesterol og mettet fett. Noen av disse matvarer inneholder hele fete meieriprodukter, rødt kjøtt og frityrstekt mat. Monoumettede fett, på den annen side, blir brukt i moderate mengder, da de er faktisk fordelaktig for kroppen. Et eksempel på en av disse fett er olivenolje.

Fiber

Fiber er en ufordøyelig stoff som finnes i ulike former for karbohydrater. Noen av disse inkluderer hele korn, havrekli, hvetekli, frukt, grønnsaker, bønner og belgfrukter. En skikkelig diabetiker diett har mye karbohydrater i det som er høy i fiber. Disse karbohydrater kalles komplekse karbohydrater, og de blir fordøyd i et saktere tempo, noe som bidrar til å holde blodsukkeret under kontroll.

Vekt

Vektkontroll er en annen viktig faktor som diabetikere må ta hensyn til. Overvekt eller fedme kan forverre symptomene på diabetes. Med det blir sagt, er dietten plan ofte satt opp med tanke på å holde vekten under kontroll eller selv å miste vekt hvis det er anbefalt av lege eller ernæringsfysiolog.