Digidexo.com

Hva gjør glykemisk indeks Tydelig?

Begrepet glykemisk indeks (GI) er hyppig brukt i forbindelse med diabetes og karbohydrat-lavkaloridietter. Forstå spesifikt hva GI tiltak og hvordan det kan hjelpe deg i å spise en å ha et sunnere kosthold er viktig, spesielt for folk som lider av diabetes og ønsker å gå ned i vekt.

Definisjon

Glykemisk indeks er en rangering av matvarer basert på hvor raskt og hvor sterkt de forårsaker økning i blodsukkeret etter at de har blitt spist. Hver mat er gitt et bestemt tall varierende fra 0 til 100. Lavere tall er bedre fordi disse er matvarer som er fordøyd saktere og forårsaker gradvise økninger i blodsukkeret over et lengre tidsrom. En fruktsmak opprulling, for eksempel, har en glykemisk indeks verdi på 99 noe som betyr at det fører til en rask økning av blodsukkernummer. Vegetarianere lasagne, på den annen side, har en verdi på bare 20.

Historie

Tilbake i 1980 ved Universitetet i Toronto, Dr. David J. Jenkins og hans kolleger skapte Glykemisk indeks som en måte å bestemme matvarer å anbefale for diabetikere. Fordi matvarer på det laveste enden av spekteret krever mindre insulin for å bli behandlet av kroppen, de er bedre valg for folk som bukspyttkjertelen ikke kan produsere tilstrekkelige nivåer av insulin. Rangeringen for hvert av matvarer ble bestemt ved å kontrollere insulin respons på dem i ti forskjellige friske mennesker. Kroppens reaksjon for hver mat er sammenlignet med resultatene for glukose som er verdsatt til 100 på GI.

Bruk

Hvis du prøver å kontrollere vekten eller holde seg til en diabetes-diett, kan glykemisk indeks gi deg en ide om hvilke matvarer for å inkludere i dine måltider og å unngå. For eksempel er noen mat med en GI-verdi på mindre enn 55 ansett for å være ved den nedre ende av spekteret. Disse matvarer inneholder pasta, melk, egg, frukt, og de fleste grønnsaker. I tillegg kan du bruke indeksen til å finne mat å ha tilgjengelig i ditt tilfelle blodsukkeret synker eller etter du har trent. Foods vurderes høyt på glykemisk indeks inkluderer poteter, hvit ris, og noe mat som inneholder høye nivåer av sukker, slik som ikke-diett brus.

Fordeler

Etter en diett bestående av mat lavt på glykemisk indeks har vist seg å ha en rekke helsemessige fordeler, selv for folk som ikke er diabetiker eller overvektig. Nyere studier har vist at inntak av mat med høyt på indeksen kan forårsake skade på hjerte og blodkar som kan øke sjansene for å utvikle hjertesykdom. Lav GI matvarer har vist seg effektive i vekttap programmer og i å redusere risikoen for type 2 diabetes.

Glykemisk belastning

Et beslektet konsept til Glykemisk indeks er kjent som glykemisk belastning (GL). Dette konseptet ble opprettet av Universitetet i Sydney på ideen om at porsjonsstørrelsen, samt GI verdien av en mat, var viktig. Tanken er at det å spise en stor mengde av lav GI verdi matvarer kan være så skadelig, også. GL verdi for mat fastsettes ved å multiplisere gram karbohydrater i en enkel servering av GI verdien deretter dele med 100. For eksempel har en banan en GL verdi på 10. Mens GL er ment å svare på noe av kritikken mot Glykemisk indeks, spise en diett med lav GL matvarer har ikke vist seg å ha mye innvirkning på vekttap.