Digidexo.com

Hva er Lou Gehrig sykdom?

Lou Gehrigs sykdom, vitenskapelig kjent som amyotrofisk lateral sklerose (ALS), er en sykdom som angriper de motoriske neuroner i hjernen og ryggmargen. Dette fører til at manglende evne til å styre muskelbevegelser. Lou Gehrig sykdom er sjelden blant barn og er vanligvis diagnostisert hos voksne mellom 40 og 70. Sykdommen er ikke smittsom og er ikke spres gjennom menneskelig kontakt.

Symptomer

Muskelsvakhet i armer og ben er et tidlig tegn på Lou Gehrig sykdom. Andre symptomer er snubler, faller, manglende evne til å holde elementer i hendene, har problemer med å snakke og muskel kramper eller rykninger.

Diagnose

Leger vil utføre ulike tester for å utelukke andre mulige nevrologiske sykdommer. Electromyogram (EMG), spinal kraner, biopsi, blod, urin og røntgen er noen av de testene som bidrar til å identifisere muskel og nerveskader.

Behandling

Medisiner er foreskrevet for å lindre muskelsmerter og vanskeligheter med å svelge. Fysioterapi kan hjelpe pasienter gjenvinne muskelbevegelser. Hjemmehjelp kan være foreskrevet for de familier som har problemer med å håndtere virkningene av sykdommen.

Påvirker

Lou Gehrig sykdom vil ikke hindre deg fra å delta i normale aktiviteter. Du vil fortsatt ha alle de fem sansene, og du vil fortsatt kunne tenke og lære normalt. Mens medisiner og terapier kan lindre noen av symptomene på Lou Gehrig sykdom, dette er en livstruende tilstand.

Fakta

Sykdommen er oppkalt etter en berømt New York Yankees baseball-spilleren som ble rammet av ALS i 1930.