Digidexo.com

Hva kjennetegner et sunt kosthold?

De fleste av oss har plass til å forbedre i vårt kosthold. Tv, magasiner og aviser er fulle av reklame og nyheter om den nyeste, største diett og de sunneste nye matvarer. Sannheten er, menneskekroppen har ikke endret seg i tusenvis av år, og dens ernæringsmessige behov har ikke heller. Et sunt kosthold er ikke komplisert.

Karbohydrater

Et sunt kosthold trenger karbohydrater. Enkelte populære dietter anbefaler å drastisk redusere karbohydrater i kosten; det er risikabelt. Kroppen bruker primært karbohydrater for å lage energi. En lav-karbo diett kan fungere hvis du har en kontorjobb og ikke trener, hvis du selv moderat aktiv, trenger du karbohydrater. Å spise hele korn er den beste måten å få dem; grovt brød, frokostblanding og bagels er gode alternativer.

Ferske matvarer

De mer ferske matvarer, jo bedre. Det amerikanske Department of Agriculture anbefaler at du spiser 2,5 kopper grønnsaker og to kopper frukt om dagen. Fokus på grønne, bladrike grønnsaker først, og deretter på oransje grønnsaker som gulrøtter. "Eating the rainbow" er hvordan noen folk husker hva du skal spise: En rekke av rødt, oransje, gul, grønn og lilla frukt og grønnsaker vil bidra til et sunt kosthold.

Protein

Et sunt kosthold inneholder ca 5 gram protein hver dag. Chicken (spesielt uten skinn) og fisk er gode kilder til protein. Beef har også mye protein, selv om den bringer med seg noen usunn fett. Vegetarianere får rikelig med protein i nøtter og frø, melk, ost, yoghurt og soyaprodukter.

Fiber

Fiber hjelper fordøyelsen. Den hjelper deg å opprettholde riktig blodsukkernivå, holder deg mett og bidrar til å holde fordøyelsesorganer sunt. Du får fiber med hele korn, frukt og grønnsaker. Hvis du tror du ikke får nok fiber, kan du ta et supplement (Metamucil er en velkjent fiberkilde).

Sunne oljer

Ikke alt fett er dårlig for kostholdet. Kroppen din trenger noen sunne oljer i små mengder. Olivenolje er en sunn olje som du lett kan arbeide inn oppskrifter. Fiskeolje inneholder omega-3 fettsyrer, som er bra for kroppen. Små mengder av frisk olje er viktige fordi de bidrar til produksjon av kroppsvev og hormoner.

Multivitamin

Selv folk som holder seg til et sunt kosthold vil bommer fra tid til annen. Tar en multivitamin hver dag gjør det mer sannsynlig at du vil få behov for næringsstoffer som kanskje ikke er i kostholdet ditt.