Digidexo.com

Årsaker til Osteoporsis

Årsaker til Osteoporsis


Osteoporose er en sykdom som vanligvis rammer både menn og kvinner, vanligvis over 50 år, og er preget av lav beinmasse og svekkelse av benvev. Dette kan ofte føre til beinbrudd eller brudd som kan oppstå med et fall ned trappen eller til og med en voldsom nys. Mange ganger, folk er uvitende om at de selv har osteoporose før de bryter et bein. Det finnes mange forskjellige årsaker til osteoporose, så vel som risikofaktorer for sykdommen.

Kjønn

Ti millioner mennesker i USA er rammet av osteoporose, og 8 millioner av dem er kvinner. Fordi kvinner begynner sitt liv med lavere beinmasse og også er kjent for å leve lenger enn menn, de er mer utsatt for beinskjørhet enn menn. Plus, i overgangsalderen, mengden av østrogen i kroppen stuper og fremskynder bentap. Kvinner som er svært tynn og har små rammer er mer utsatt for benbrudd, som er menn over 75 som har lavt testosteronnivå.

Arvelighet

Hvis en av flere personer i familien din er påvirket av osteoporose, er du i fare for å arve sykdommen. Seksti til 70 prosent av voksen benmasse skyldes arvelighet. I utgangspunktet er du på høyere risiko om osteoporose går i familien din. Hvis din familie har en historie med hofte- eller andre benbrudd, er det mulighet for at du kan arve sykdommen. En måte å se opp for dette er å merke hvis bentettheten øker etter fylte 40 i kvinnelige familiemedlemmer, siden sykdommen har en tendens til å påvirke kvinner mer.

Østrogen

Østrogen spiller en stor rolle i å forebygge osteoporose hos kvinner. Det bremser bein forverring og kan øke bentetthet. Kvinner som har en tendens til å menstruere tidligere enn gjennomsnittet, eller ikke viser tegn på overgangsalder før senere enn normalt har en mye lavere risiko for å få osteoporose. Tidlig overgangsalder, som betyr å gå gjennom overgangsalder før fylte 45, og sjeldent eller regelmessig uteblir ikke på grunn av svangerskapet øker risikoen for osteoporose.

Inaktivitet

Barn og tenåringer som ikke fører en aktiv livsstil kan være utsatt for osteoporose senere i livet. Dette er fordi fysisk aktivitet som jogging og spille idrett sette stress og vekt på kroppen din, noe som bidrar til å utvikle sterke bein. Uten regelmessig mosjon eller annen aktivitet, kan bein blir svak og utsatt for frakturer senere i livet.

Narkotika

Medisiner som kortikosteroider, som brukes til å behandle tilstander som astma, leddgikt og psoriasis, kan være skadelig for beinmasse. Disse betingelsene er ansett for å være kronisk ettersom de kan påvirke en person for hele livet. Derfor kan levetid eksponering for steroid medisiner oppstå hos disse pasientene. Leger som foreskriver kortikosteroider for langsiktig bruk vanligvis vil også foreskrive andre medisiner for å forhindre bentap.

Diett

En god, kalsium-beriket kosten er kanskje en av de viktigste aspektene ved å forebygge osteoporose. Barn som er aktive og får rikelig med kalsium og vitamin D har lavest risiko for å utvikle osteoporose senere i livet. En utilstrekkelig mengde kalsium og vitamin D er ansett å være færre enn porsjoner med frukt og grønnsaker daglig. Dessuten har studier vist at koffein kan spille en faktor i bentettheten. Dersom en person forbruker mer enn 400 milligram koffein per dag, kan de være i fare for osteoporose.