Digidexo.com

Hva er årsakene til nyrestein?

Isaac Newton, Benjamin Franklin og Peter den Store alle led av nyrestein. Tiny eller stor, de forårsake enorme smerter som kroppen søker deres fjerning. Hva er årsakene til disse irritanter og hvordan kosthold og drikkevann spille en rolle?

Årsak

Den vanligste formen for nyrestein inneholder kalsium. Mengden av kalsium som ikke brukes av ben og muskler er rettet på nyrene. Normalt nyrene skylle ut overflødig kalsium, men i noen tilfeller er det fortsatt, og kombinerer med annet avfall til å begynne dannelsen av det som skal bli en svært smertefull gjenstand. Noen steiner er så liten som et sandkorn mens andre vokser til størrelsen på småstein. Det har også vært dokumentert tilfeller av nyrestein omkretsen av en golfball. De opptrer vanligvis brun eller gul og kan være rufsete eller glatt. Arvelighet, kosthold, væskeinntak og kroniske urinveisinfeksjoner synes å være felles tråder i deres utvikling.

Typer

Ifølge National Institute of Diabetes og Digestive og nyre sykdommer, er det fire hovedtyper av nyrestein.

Kalsium-oksalat stener dannes fra en overdreven mengde av kalsium konsentrert i nyrene.

Struvitt steiner inneholder betydelige mengder ammoniakk og magnesium og ofte danner etter en urinveis infection.The hypotese er at etter en infeksjon har oppstått, er fortsatt litt rusk i nyrene og steiner etter hvert danne rundt dette resterende smittefarlig avfall.

Urinsyre steiner utvikle når urinen er spesielt surt. Dette skjer først og fremst hos personer som spiser for mye rødt kjøtt.

Cystin steiner er ekstremt sjeldne og vanligvis er til stede hos personer med en historie med metabolske eller genetisk nyresykdom.

Cure

Eksperter er enige om at det er ingen "kur" for de med en predisposisjon for utvikling av nyrestein. Medisinering kan være nyttig, men forebygging, i form av diett-kontroll og væskeinntak, er nøkkelen. Nyrestein forekommer bare omtrent halvparten så ofte i vegetarianere og folk som bruker sunnere mat med minimal behandling.

Fire av fem tilfellene oppstår hos menn, vanligvis mellom 20 og 40, vanligvis overvektige kaukasiere som konsumerer store mengder animalsk protein. Det er imidlertid forekomsten av tilfellene hos kvinner som begynner å stige.

Diet

I boken "No More Nyrestein: eksperter fortelle deg alt du trenger å vite om forebygging og behandling," Dr. John S. Rodman, Cynthia Seidman MS, RD og Dr. R. Ernest Sosa oppmerksom på at frekvensen av nyrestein sykdom har økt sterkt i vestlige land siden 1950-tallet. "Som vi spiser rikere dietter vi må håndtere flere avfall. Og avfall kommer gjennom våre nyrer og ut i urinen. Er steinen 'boom' knyttet til våre dietter,» sier boken.

Ifølge National Kidney Foundation, den mest utbredte type stein, kalsium-oksalat variasjon, kan danne ikke bare som et resultat av overdreven kalsium, men også takket være matvarer med høye konsentrasjoner oksalat. Disse inkluderer blant annet appelsiner, tofu, mørke grønne blader, peanøtter, pulverkaffe, rødbeter, rabarbra, bønner, bær (jordbær, bringebær, bjørnebær, stikkelsbær), sjokolade, druer og fatøl. Overdreven natrium spiller også en rolle som det fører til mer kalsium går tapt som avfall, og dermed øke graden av kalsium i nyrene.

Væsker

Nyre stein formasjonen også oppstår direkte som følge av rett og slett ikke drikker nok væske. Drikker minst 12 fulle glass vann daglig er en god rettesnor. Dette er viktig å skylle vekk stoffer som danner steiner. Fruktjuicer, sitron-lime brus og ingefær-øl er også akseptabelt, men begrense cola, te og kaffe.