Digidexo.com

Glukokortikoid bivirkninger

Glukokortikoider også kalles kortikosteroider er en klasse av steroid medisiner. De er også funnet naturlig i kroppen. De brukes for hormonbehandling hos pasienter med lave nivåer av glukokortikoider. De behandler andre forhold ved å redusere betennelse, hevelse og rødhet og ved å endre måten immunforsvaret fungerer. Langvarig bruk av glukokortikoider kan føre til noen bivirkninger. Et stoff i denne klassen er prednison.

Sentralnervesystemet bivirkninger

Hodepine, svimmelhet, problemer med å sovne eller forbli sovende, upassende lykke, ekstreme endringer i humør, endringer i personlighet, ekstrem tretthet og pustevansker er bivirkninger av glukokortikoider på sentralnervesystemet. Andre bivirkninger er beslag, depresjon, tap av kontakt med virkeligheten, forvirring og prikking i ansiktet, armer, ben, føtter og hender.

Øye, øre, nese og hals bivirkninger

Glukokortikoider påvirker øyne, nese og svelg. De forårsaker vanskeligheter med å svelge; utstående øyne; katarakt; økt press øye; hevelse i øyne, ansikt, lepper, tunge og hals; sår hals; tørr hacking hoste; problemer med å se; øyesmerter og rødhet; og utilsiktet dannelse av tårer.

Kardiovaskulære bivirkninger

Glukokortikoid legemidler kan påvirke hjertet ved å få den til å slå uregelmessig. De kan også føre til en økning i blodtrykket.

Gastrointestinale bivirkninger

Urolig mage, oppkast, hevelse i magen og magesmerter er bivirkninger av glukokortikoid medisiner på fordøyelsessystemet.

Dermatologiske bivirkninger

Bivirkningene på huden inkluderer gjør huden tynn og skjør. Det kan føre til røde eller lilla flekker eller streker under huden, bremset helbredelse av kutt og blåmerker, kviser, økt hårvekst, utslett, elveblest og kløende hud.

Andre bivirkninger

Glukokortikoider kan bremse vekst og utvikling hos barn. De kan også føre til plutselig vektøkning og hevelse i ansikt, armer, hender, føtter, ankler eller leggene. Osteoporose, muskelsvakhet, tegn på infeksjon som feber eller frysninger og økt blodsukker er andre bivirkninger av glukokortikoider.