Digidexo.com

Mat kilder som inneholder vitamin K

Mat kilder som inneholder vitamin K


Vitamin K er et essensielt vitamin som er avgjørende for å fremme koagulering av blodet i kroppen. Det finnes hovedsaklig i plante-baserte matvarer, særlig grønne grønnsaker og vegetabilske oljer.

Funksjon

Den primære rolle vitamin K i kroppen er å hjelpe blodet til å koagulere og dermed hindre overdreven blødning. Vitamin K kan også hjelpe kroppen å opprettholde beinmasse, og dermed forebygge osteoporose, en farlig tilstand der bein blir sprø, svekket og svært utsatt for alvorlige brudd.

Trenger

Vitamin K er et fettløselig vitamin, noe som betyr at legemet har evnen til å lagre overskytende mengder av næringsstoffet. Kroppen lagrer svært lite av det, men noe som betyr at det er viktig å inkludere vitamin K-rik mat i kostholdet ditt hver dag for å opprettholde sunne nivåer.

Inntak

The Institute of Medicine har etablert et tilstrekkelig inntak (AI) nivå for vitamin K, som er 75 mikrogram (mcg) per dag for menn og kvinner 14 til 18 år; 90 mcg for kvinner 19 og opp; og 120 mcg for menn 19 og oppover. Gravide og ammende kvinner kan følge de samme retningslinjene inntak som gravide hunner.

Kilder

Topp mat kilder til vitamin K er: grønnkål, spinat, grønne grønnsaker, nepe greener, sennep greener, brokkoli, rosenkål, butter salat, rå persille, rå spinat, isbergsalat, okra, hermetisk gresskar, frosne erter, rå selleri, asparges , tomatpuré, bjørnebær, blåbær, druer, gulrøtter, artisjokker, rapsolje, rå agurk, rå blomkål, modne tomater, gresskarkjerner, grønn paprika og cashewnøtter. Mens vitamin K tilskudd er tilgjengelige, de er som regel unødvendig med mindre en person har en sann vitamin K-mangel. Mangel på vitamin K er sjeldne, men så skaffe nærings gjennom mat kilder er den beste strategien for å møte dine ernæringsmessige behov.

Bevaring

Vitamin K holder seg godt til varme og vann så lite er tapt under kokeprosessen. Frysing matvarer, men kan redusere deres vitamin K-innhold, så ferske kilder er vanligvis best.