Digidexo.com

Xantangummi Ingredienser

Xantangummi Ingredienser


Xantan-gummi er et fargeløst kunstig additiv, først utviklet som en erstatning for maisstivelse og guargummi. Den er mest brukt som mat fortykningsmiddel, stabilisator og emulgator i bearbeidet mat og kosmetiske produkter. Xantan-gummi er et naturlig karbohydrat og langkjedet polysakkarid, som produseres ved fermentering av bakteriene Xanthomonas campestris. Den består av tre enkle sukkere: glukose, mannose og glukuronsyre.

Glukose

Glukose, også kjent som blodsukker, er en fargeløs, luktfri karbohydrat og enkle sukker. Den er vann-løselig og lett absorberes av kroppens celler og brukes som energi. Når Xanthomonas campestris-bakterier fermenteres, er glukose naturlig produsert, og dermed danner en av de tre trisacharides. Glukose finnes naturlig i alle frukter, med de høyeste teller som finnes i druer, kirsebær, epler og aprikoser.

Mannose

Mannose, ellers referert til som D-mannose, er en annen naturlig forekommende enkle sukker, som er en epimer av glukosemolekylet. Som glukose, mannose blir naturlig produsert under gjæringsperioden av de opprinnelige bakterier. Den mannose bidrar til å fortykke den xantan-gummi, fremstilling av en mer stabil og stiv molekylryggraden, som har en lignende struktur til cellulose.

Glukuronsyre

Glukuronsyre er en vann-oppløselig forbindelse lik i struktur til glukose-molekylet. Sammen med glukose og mannose, og kombinerer for å danne en kjede av tre enkle sukkerarter, som er kjent som et trisacharides. Glukuronsyre produseres i leveren og forekommer naturlig i drikken kumbucha.

Eddiksyre

Eddiksyre er en relativt svak karboksylsyre og organisk syre. Eddiksyre blir noen ganger brukt i små mengder i dannelsen av xantan-gummi. Xantangummi er oppløselig i syre, og derfor eddiksyren gir en god løsning for å oppløse xantangummien i det; Det brukes vanligvis med en hastighet på 5 prosent slik at den ikke påvirker smaken eller lukten av det endelige produktet.