Digidexo.com

Behandlet mat med høyt jerninnhold

Behandlet mat med høyt jerninnhold


Ifølge Leserens Digest, er 90 prosent av amerikanerne husholdning matbudsjett brukt på bearbeidede, pakket mat. Bearbeidet mat er matvarer som inneholder ingredienser og tilsetningsstoffer som ikke er en del av deres naturlige tilstand. De er ofte tenkt på som unaturlig og usunn; imidlertid er det noen bearbeidede matvarer som er anriket med vitaminer og mineraler som jern. Det finnes to hovedtyper av jern: heme jern og nonheme jern. Heme jern finnes naturlig i matvarer som rødt kjøtt, hvitt kjøtt og fisk. Nonheme jern finnes i bearbeidet mat, som brød og meieriprodukter. Lavt jern i blodet kan føre til anemi, som kan forårsake hodepine, svimmelhet og tretthet.

Brød

Mange behandlet brød er høy i jern. Dette er fordi de fleste brødet er laget anriket mel, som inneholder tilsatt jern og B-vitaminer. Hel hvete, på den annen side, har alle næringsstoffer intakt, så anses ikke behandlet som vanlig hvetemel. Under raffinering prosessen som hele hvetemel er blitt hvitt mel, hele hvetemel strippet for mange av sine næringsstoffer. Dette er grunnen til at de fleste hvite mel er beriket med jern: å gjøre opp for noen av de tapte vitaminer og mineraler.

Korn og frø

Mange bearbeidede korn og korn har et høyt jerninnhold. Dette inkluderer mat som kli flak og frokostblandinger, havregryn, kremen av hvete, pasta, ris og nudler.

Soy

Bearbeidede soyaprodukter er også gode kilder til jern. Tofu er en av de beste kildene til jern, med seks gram jern per 1/2 kopp servering. Soyabønner, tempeh og soyamelk er andre soyaprodukter som har et høyt jerninnhold.

Beans

Hermetiske bønner har massevis av sunne vitaminer og mineraler, inkludert jern. Pinto bønner, svarte bønner, kidneybønner og kikerter er alle eksempler på bønner som inneholder mye jern.

Nøtter og frø

Behandlet nøtter og frø som er høy i jern inkluderer solsikkefrø, linser, gresskarfrø og mandler.

Hermetisert fisk

Fisk som er behandlet og hermetisert er en god kilde til jern. En servering av hermetisk fisk, for eksempel reker, sardiner eller ansjos, inneholder rundt 25 prosent av USDA anbefalte daglige mengden jern.