Digidexo.com

Lichen planus Tilstand Symptomer

Lichen planus er en relativt vanlig hudlidelse som kan påvirke ikke bare huden, men også slimhinnene i munn og vagina. Selv om mindre vanlig sett, tilstanden kan også påvirke negler og hår. Det er vanligvis en tilbakevendende tilstand med episoder som varer i uker, måneder eller år. Årsaken til denne tilstanden er ikke kjent.

Hudsymptomer

Lichen planus på huden er preget av oppdateringer av meget særegne lilac- eller fiolett-farget nupper som er flat på toppen, blanke i utseende og multisided, ifølge American Osteopathic College of Dermatology (AOCD). Selv om dette karakteristiske utslett kan dukke opp på hvilken som helst område av huden, er det sett oftest på halsen, ryggen, bena og innsiden av håndleddene og anklene. I noen tilfeller kan en lett, Lacy skalering ses over utslett. Utslett av lichen planus er vanligvis ekstremt kløende, men i om lag 20 prosent av pasientene, kan det være liten, om noen, ubehag.

Slimhinnen Symptomer

Lichen planus også kan påvirke slimhinnene i munn og vagina. I munnen, ofte virker det først som en hvit, Lacy utslett på innsiden av kinnene og kan gå ubemerket inntil pasienten blir undersøkt av en tannlege. Utslett, som består av linjer med fine, hvite prikker, fører sjelden noen betydelig ubehag. I ekstreme tilfeller kan det oppstå sår inne i munnen. Symptomene på vaginal lichen planus er usannsynlig å bli oversett, ifølge University of Iowa Department of Obstetrics and Gynecology. De omfatter rødhet og sårhet i skjeden og vulva, blødninger og / eller smerter under samleie, vaginal utflod, og arrdannelse som kan begrense skjedeåpningen.

Effekter på negler og hår

Om lag 10 prosent av lichen planus pasienter rapporterer endringer i noen av sine negler. I de fleste tilfeller bare noen få av negler og / eller tåneglene er berørt, med slike symptomer som langsgående riller, som splitting, sprekker og annen spiker tap. Noen middelaldrende pasienter rapporterer skalp engasjement, noe som kan resultere i flekkvis håravfall.

Diagnose og behandling

Diagnostisering av lichen planus på huden er ganske grei fordi dens karakteristisk utslett er ulikt det man ser i andre hudlidelser. Fordi det er ingen kur, fokuserer behandling på medisiner for å lindre symptomer. Ofte foreskrevet medisiner er muntlig og aktuelle kortikosteroider og antihistaminer for å lindre kløe og inflammasjon. Oral lichen planus forsvinner vanligvis uten behandling, men medisinert munnskyllevann kan være foreskrevet hvis sår utvikles. Den vaginale form av denne tilstanden vanligvis blir behandlet med steroide kremer eller salver.

Risikofaktorer

Lichen planus er sjelden sett hos barn, ifølge MedlinePlus, som legger til at tilstanden er mest diagnostisert hos middelaldrende voksne. Selv om årsaken til dette hud tilstand er ukjent, er det antatt å være en sammenheng mellom eksponering for visse kjemiske stoffer, herunder narkotika, og lidelser som hepatitt C. MedlinePlus sier at eksponering for slike stoffer som diuretika, antibiotika, klorokin, gull, iodider, fenotiaziner og quinacrine kan øke risikoen for å pådra lichen planus.