Digidexo.com

Årsaker fargeblindhet

Årsaker fargeblindhet

Hva er fargeblindhet?

Fargeblindhet er en tilstand der noen er i stand til å skille mellom forskjellige farger. Tilstanden kan variere fra mild - som ikke kan sees bare noen få farger - til alvorlig - der alt er sett i svart, hvit og grå.

Hvordan Eyes See Color

Farge blindhet oppstår i nerve lag på baksiden av øyet er kjent som netthinnen. Tre kjegle cellene utgjør netthinnen og er følsomme for rødt, grønt eller blått lys. Noen mennesker er født uten en kjegle eller kjeglen kan ikke fungere riktig. I dette tilfelle kan en person ikke være i stand til å se en farge, eller kan vise en variasjon av en annen farge.

For eksempel, hver kjegle registrerer en farge av varierende bølgelengder: blå farger er de korteste, greenene er i midten, og røde er den lengste. Hvis en person ikke har en fungerende grønn kjegle, kan hjernen tolke den grønne fargen som rødt i stedet.

Hva er årsaken til fargeblindhet?

Det er to årsaker til fargeblindhet: genetisk defekt og sykdom.
I tilfelle av genetikk, rødt og grønt fargeblindhet hovedsakelig forekommer i kaukasiske menn (5 til 8 prosent av amerikanske menn sammenlignet med 0,5 prosent av amerikanske kvinner). Personer med rød-grønn fargeblindhet kan ofte fortelle fargene er forskjellige, men kan ikke identifisere hver farge av seg selv.
Total fargeblindhet, kjent som achromatopsia, er også en arvelig sykdom. Denne lidelsen er svært sjelden og bare rammer 1 av 33 000 mennesker i USA. Achromatopsia lider ser bare hvitt, svart, og noen nyanser av grått.
Fargeblindhet forårsaket av sykdom vanligvis påvirker evnen til å se fargen blå. De med blå fargeblindhet kan ikke se blå eller gule farger og i stedet se dem som hvitt eller grått. Leversykdom og diabetes kan skade kjeglene i øynene og resultere i fargeblindhet.
Andre forhold, som for eksempel multippel sklerose, grå stær, alkoholisme og tobakk forgiftning har også blitt koblet med fargeblindhet. Aldring og Alzheimers sykdom kan også påvirke synet.

Hvordan er fargeblindhet diagnostisert?

Leger bruker tester for eksempel en pseudoisochromatic test for å fastslå fargeblindhet. I denne testen, er farget platene dekket med flekker av rødt eller grønt og et tall eller en bokstav er i midten av platen, er laget av forskjellig-fargede flekker. En person med normalt syn kunne spot antall; Men en person som er fargeblind ikke kan.
En annen test innebærer bruk av fargede brikker. Et individ er bedt om å ordne fargene i orden. En fargeblind person kan ikke skille fargene.

Hvordan er fargeblindhet behandlet?

Mens det er ingen medisinsk behandling for fargeblindhet, leger noen ganger foreskrive fargekorrigerende kontaktlinser eller briller som blokkerer blending.