Digidexo.com

Hva som forårsaker en person til å være HIV positiv?

Det er fire hovedmåter som HIV overføres: ved ubeskyttet seksuell kontakt; deling av sprøyter; fra mor til barn under svangerskap, fødsel eller amming; og å motta en infisert donert fluid, vev eller organ. Det er viktig å forstå hvordan mennesker blir smittet med hiv for å beskytte din egen helse, samt å unngå unødvendige frykt om atferd som ikke overfører HIV.

Funksjoner

Uansett modus for overføring, er HIV et virus som må gå inn i blodet i tilstrekkelige mengder til å utløse en infeksjon. HIV finnes i sæd, blod, vaginale sekreter, morsmelk og andre kroppsvæsker som inneholder blod; andre væsker kan inneholde HIV, men ikke i tilstrekkelige mengder for å utløse infeksjon (cdc.gov).

Seksuell kontakt

Ubeskyttet seksuell kontakt er en av de viktigste middel for HIV-smitte. Ubeskyttet anal, vaginal og noen ganger oral samleie er alle atferd som medfører risiko for HIV-smitte.

Sprøytedeling

Deling av sprøyter med en HIV-positiv person, som i intravenøs bruk av narkotika, er en høyrisikoatferd for HIV-smitte. De som arbeider i helse-feltet er noen ganger (sjelden) infisert når uhell stakk med en nål som brukes på en HIV-positiv person.

Mor-til-barn-smitte

HIV-positive mødre kan overføre viruset til sitt avkom under svangerskap, fødsel og amming. Gravide kan i stor grad redusere denne risikoen ved å bli testet, og hvis de er HIV-positive, tar foreskrevet antiretrovirale medisiner, sammen med ikke amming og å sørge for å gi barna sine legemidler foreskrevet for dem etter fødselen. Legene vil også ofte anbefaler at kvinner har et keisersnitt, for å redusere smittefare under fødselen.

Donert Væsker og Organs

Det er mulig å trekke seg sammen fra HIV-infiserte donert blod og blodprodukter og sæd, samt vev og organer. Imidlertid har de fleste utviklede land eliminert denne risikoen ved screening alle disse produktene for HIV.

Misforståelse

HIV kan ikke overføres gjennom uformell kontakt som klemming eller dele et glass, gjennom å bruke det samme toalettet eller badeanlegg, gjennom hoster eller nyser, eller ved å kysse (med mindre det er infisert blod som kan skrive et åpent kutt eller sår tilstede). HIV er ikke overføres av mygg, og ingen form for det er luftbåren.