Digidexo.com

Hva er årsaken til seng sår?

Liggesår er en uheldig og smertefull tilstand som plager den sengeliggende, overvektige og eldre. Forebygging av trykksår er mye enklere enn å behandle dem, så omsorgspersoner bør endre pasientens stilling minst annenhver time, mens vier oppmerksomhet til fuktighet, trykk og friksjon.

Bakgrunn

Inntil 1950 visste ingen hva som forårsaket seng sår; noen mente at det var på grunn av insekter nesting under pasientens kropp, mens andre trodde det var på grunn av infeksjon "settling" i den laveste delen av kroppen. Doreen Norton oppdaget at behandlingen og herdingen begge involvert ofte endre pasientens posisjon.

Trykk

Seng sår kalles også "trykksår." Hud og muskler som er utsatt for høyt trykk fra vekten av legemet er utsatt for liggesår; en overvektig pasient vil ha mer press på kroppen hans og ha større risiko.

Fuktighet

Områder som er utsatt for høye nivåer av fuktighet og eller surhet, som lysken, er utsatt for trykksår.

Friksjon

Kombinasjonen av trykk og friksjon kan bokstavelig talt "slipe ned" de atrophying vev som oppstår under inaktivitet.

Behandling

Behandle liggesår innebærer å fjerne dødt vev, vanligvis kirurgisk, og tillater kroppen å helbrede uten å angre press. Reposisjonering pasienten og ofte skiftende sengetøy, sengetøy og bandasjer er avgjørende.