Digidexo.com

Hva er bivirkningene av livmorhalskreft?

Cervical cancer refererer til kreft lokalisert i den nedre del av livmoren, livmorhalsen kalt eller livmorhalsen. Livmorhalsen forbinder den øvre del av livmoren, hvor fosteret vokser og utvikler seg, å fødselskanalen. Det er to deler av livmorhalsen: den exocervix (den delen av livmorhalsen som ligger nærmest vagina) og endocervix (den delen av livmorhalsen som ligger nærmest livmoren). De to delene av livmorhalsen er koblet sammen med den "transformasjon sonen." De fleste tilfeller av livmorhalskreft kommer innenfor denne "transformasjon sonen."

Livmorhalskreft er vanligvis en saktevoksende kreft som tar lang tid å utvikle. Fordi det er ingen symptomer, er livmorhalskreft diagnostisert av utseendet på uvanlige cellene under et mikroskop. Forstadier til celleforandringer som kan føre til kreft generelt har ingen bivirkninger og ofte gå bort uten behandling. Når de forstadier cellene utvikler seg til en tumor, cancer er den fremdeles i stor grad asymptomatiske og har relativt få bivirkninger. Imidlertid kan kreftbehandling har bivirkninger, og som kreft utvikler seg, kan bivirkningene begynner å utvikle seg.

Symptomer / bivirkninger

Når kreften vokser og blir invasive, (dvs. strekker seg inn i vevet rundt livmorhalsen), kan dets bivirkninger inkluderer unormal utflod; unormal blødning (blødning etter overgangsalderen, mellom perioder, eller under sex); smerter under sex; urinveisproblemer; bekkensmerter; ryggsmerter; leg smerte; vekttap; blødning fra blæren; blødning fra endetarmen; anemi på grunn av unormal vaginal, blære eller rektal blødning; og / eller vekttap.

Ved tiden livmorhalskreft begynner å produsere bivirkninger eller symptomer, er det vanligvis relativt avansert og vanskelig å behandle. På grunn av mangel på tidlige symptomer, regelmessige celleprøver er avgjørende. De forstadier til celleforandringer som til slutt fører til livmorhalskreft kan identifiseres ved Pap tester og behandlet før kreften utvikler seg.

HPV bivirkninger

Fordi HPV kan forårsake livmorhalskreft, kan forstå HPV hjelpe deg å forebygge HPV. Dessverre, som tidlig stadium livmorhalskreft selv, har HPV generelt ingen bivirkninger eller symptomer. HPV kan overføres ved genital kontakt; ingen sex er nødvendig. Det kan forbli sovende i kroppen i flere år, så det er mulig en person kan ha HPV og ikke vet det. Både menn og kvinner kan få HPV og overføre viruset til alle med hvem de har genital kontakt.

Fordi HPV har ingen bivirkninger, er det diagnostisert via en HPV-test. Vanligvis er HPV-tester utføres samtidig med celleprøver, selv om ikke alle helsearbeidere test for HPV regelmessig.

I mange friske kvinner, HPV forsvinner av seg selv, uten behandling.

Bivirkninger av Late-Stage Cancer

Stage IV, eller endelig-scenen, er livmorhalskreft svært avansert livmorhalskreft. På dette stadiet, kan kreften ha bivirkninger, fordi det metastasizes eller sprer seg til andre organer i nedre del av magen. Når kreften sprer seg til disse andre organer, kan forbindelsene forekomme mellom vagina, rektum og blære, forårsaker urin og avføring som kommer ut av skjeden. Hvis kreften sprer seg til vagina, kan tung vaginal blødning oppstå, og hvis kreft påvirker nervesystemet, kan kvinnen føler forferdelig smerte. Kreften kan også spre seg til uterers (rørene som frakter urin fra nyrene til blæren), forårsaker kolikk smerter. Vanligvis resulterer død når kreften blokkerer begge urinlederne, forårsaker nyresvikt.

Behandling og bivirkninger

Når livmorhalskreft er utviklet tidlig, kan det generelt bli behandlet med relativt få bivirkninger. Tidlig behandling involverer typisk fjerning av forstadier celler ved hjelp av en metallsløyfe innsettes i livmorhalsen, noe som varmer opp vevet, og fjerner de kreftceller. Laser fordamping eller frysing av kreftceller kan også være et alternativ. Vanligvis disse behandlingene forårsake ingen varige bivirkninger, forblir livmorhalsen intakt, og kvinnens fruktbarhet forblir upåvirket.

Mer avanserte livmorhalskreft, karakterisert ved et større vekst av kreftceller, behandles ved fjerning av et konisk stykke vev. Denne behandlingen kan ha den uheldige bivirkning av å redusere muligheten for et vellykket svangerskap.

Den mest radikale behandling involverer typisk fjerning av livmoren, de omkringliggende lymfeknuter og vevet som omgir livmoren. Denne fremgangsmåten fører til infertilitet, samt potensielle problemer med vannlating og mulige seksuelle problemer. Men hvis kreften ikke har spredd seg til lymfeknuter, pasienter som har denne operasjonen generelt har en 90 prosent sjanse for bedring. Hvis det er lymfeknute involvering, sjansen for utvinning synker til omtrent 50 til 60 prosent.

For sent stadium livmorhalskreft, er strålebehandling den eneste behandlingen med noen sjanse til å lykkes ved å forlenge overlevelsen. Men sjansene for å overleve sent stadium livmorhalskreft er ca 30 prosent. Bivirkningene av strålebehandling inkluderer infertilitet, tidlig menopause, og blære, tarm og vaginale problemer.

Forebygging

Fordi det er ingen bivirkninger eller symptomer på tidlig livmorhalskreft, forebygging og forebyggende arbeid er nøkkelen til å beskytte deg mot denne sykdommen. Kvinner bør unngå eksponering for HPV ved å minimere høyrisiko seksuell atferd og bruk av kondomer. Det er også mulig å bli vaksinert for HPV.