Digidexo.com

Fakta om Conception og graviditet

Fakta om Conception og graviditet


Det er flere trinn i unnfangelse og graviditet. Det er bare en 25 prosent sjanse for at en kvinne vil bli gravid, selv under eggløsningen. En kvinne kroppen går gjennom en rekke forandringer under unnfangelse og graviditet. For at unnfangelse skal skje, må flere hendelser oppstår med perfekt timing.

Eggløsning

Umodne egg utvikle seg i kvinnens eggstokker hver måned. Eggene utvikler seg i små cyster som kalles follikler. Typisk vil en follikkel bli dominerende, og den vil stoppe veksten av de andre follikler. Disse eggene vil da utarte. Den dominerende follicle vil fortsette å utvikle seg til den sprekker og egget er sluppet. Dette er eggløsning. Eggløsning skjer vanligvis ca to uker før utbruddet av mensen.

Corpus Luteum

Hårsekken som slippes egget under eggløsningen vil utvikle seg i corpus luteum. Corpus luteum vil begynne å skille ut to hormoner, østrogen og progesteron. Progesteron vil forberede slimhinnen i livmoren ved å gjøre det tykkere for embryo implantasjon.

Egg Slipp

Ved ruptur av hårsekken, egg er utgitt. Det vil reise seg til en av to egglederne. Egget kan befruktes i ca 24 timer etter at den er sluppet. Hvis egget ikke blir befruktet, vil corpus luteum og egget utarte. Det høye nivået av hormoner vil forsvinne raskt, forårsaker endometrium å falle bort. Den endometrium resultater i menstruasjon og blødning.

Befruktning

Hvis en sperm er i stand til å trenge gjennom et egg, vil føre til befruktning. Ved gjødsling, protein belegg rundt egget endringer, hindrer andre sædceller fra å trenge inn. På tidspunktet for befruktning, er babyens kjønn og genetiske profil bestemt. Hvis en Y sperm befrukter egget, vil barnet bli en gutt. Hvis det er en X sperm, vil barnet være en jente.

Implantasjon

Etter befruktning, vil egget deles opp i flere celler. Det vil bo i egglederen i ca tre dager. Egget vil fortsette å vokse og dele når den sendes til livmor. Egget blir en hul klynge av celler som kalles en blastocyst. Blastocyst vil miste sin beskyttende dekke til å feste seg i livmoren. Noen kvinner har blødninger i løpet av denne tiden. I ukene vokser blastocyst klumper av celler, som er barnets første nerveceller. Fra unnfangelse til uke åtte, blir barnet kalles et embryo. Fra uke åtte til fødsel, blir barnet kalles et foster.

Hormoner

Humant koriongonadotropin (hCG) er et hormon som produseres av morkaken. HCG er til stede i en kvinnes blod fra tidspunktet for unnfangelsen. HCG-nivået er vanligvis høy nok etter når en kvinnes periode starter at de kan oppdages ved en graviditetstest hjemme.

Trimester

Det er tre trimester eller stadier av svangerskapet. Hver trimester er 12 til 13 uker lang. Hver trimester markerer en annen fase av utviklingen for baby og ulike typer utfordringer for forventningsfull mor.