Digidexo.com

Menneskelig Fish Eye Disease

Menneskelig Fish Eye Disease


Til tross for navnet, er fisk øyesykdom faktisk en menneskelig tilstand. Mens mye informasjon om tilgjengelig på symptomer, årsaker til og med komplikasjoner av tilstanden, er ikke mye rapportert om sin behandling. Feil diagnose sa en nyretransplantasjon er ett alternativ hvis sykdommen fører til alvorlige komplikasjoner eller helseproblemer.

Årsaker

Den viktigste årsaken bak fisk øyesykdom er en kroppens mangel på enzymet lecitin: kolesterol acyltransferase, sier feil diagnose. Denne tilstanden kommer om genetisk, gått ned fra en generasjon til den neste. Tilstanden kan også oppstå fra metabolske forstyrrelser, nemlig kroppens manglende evne til å forbrenne kolesterol eller blodfett, også kjent som lipider.

Symptomer

Fisk øyesykdom kan svekke din visjon samt produsere to andre symptomer, i henhold til feil diagnose. En er lav HDL kolesterol, det gode kolesterolet, som beskytter mot hjertesykdom. Den optimale HDL nivå er 60 eller høyere, mens noe under 35 kan sette deg i fare. Den andre symptom er overskyet flekker på hornhinnen som kalles uklarheter i hornhinnen.

Komplikasjoner

Den mest alvorlige komplikasjonen fra fisk øyesykdom er kronisk nyresvikt, feil diagnose sier, og det er flere andre. De omfatter proteinuri, eller høye nivåer av protein i urinen; hypertiglyceridaemia eller høye nivåer av triglyserider i blodet; og hyperkolesterolemi. Andre inkluderer lave nivåer av lipoproteiner og hemolytisk anemi, som er anemi forårsaket av en nedbrytning av røde blodceller.

Terminologi

Fisk øyesykdom går ved flere forskjellige navn. Noen er basert på den type av mangel, så som lecitin: kolesterol acyltranferase mangel og alfa-lecitin: kolesterol acyltranferase mangel, eller bare LCAT eller alfa-LCAT-mangel; og fosfatidylcholinet-sterol scyltransfarase mangel. Andre vilkår inkluderer dyslipoproteinemic hornhinnen dystrofi, Norum sykdom og fisken øyesykdom akronym av FED.

Origin

Lars A. Carlson og B. Philipson innførte begrepet "fisk øyesykdom" etter møte en familie i Sverige som hadde overskyet flekker på øynene, noe som gjør deres øyne likne de av kokt fisk. En far og hans tre døtre alle led av tilstanden. De to forskerne publiserte sin artikkel "Fish-eye sykdom. Et nytt familiær tilstand med massive uklarheter i hornhinnen og dyslipoproteinaemia," i den 3 november 1979, utgaven av det medisinske tidsskriftet Lancet.