Digidexo.com

Hva er hensikten med DNA?

Hva er hensikten med DNA?


DNA eller deoksyribonukleinsyre, er den genetiske molekyl som gir struktur og funksjon av kroppen din. Den lagrer langsiktig informasjon for å bygge og reparere celler, reproduserer seg selv for celledeling og overfører informasjon til andre celler. DNA er funnet hovedsakelig i cellenes kjerne og mitokondriene, som er kommandosenteret og energi generator i cellene dine, henholdsvis. DNA er viktig for alle kjente levende organismer på denne planeten, med unntak av visse virus.

Eiendommer

DNA består av en type sukkermolekyler og fosfatmolekyl som danner stormaskin av DNA-molekylet. Mellom de tråder av sukker og fosfat molekyler er fire typer av baser som er knyttet til hverandre i forskjellige kombinasjoner av tre. Disse basene er adenin, cytosin, guanin og tymin som link to tråder av DNA sammen til en dobbeltspiralen. Det ligner en vridd stige der Trinnene er basene og sidene av stigen er sukker og fosfat stormaskin.

Lagring av informasjon

Genetisk informasjon som inneholder instruksjoner for cellene å utføre sine spesifikke oppgaver lagres i basene i DNA. Noe informasjon kan påvirke de synlige egenskaper eller kjennetegn ved en organisme, som for eksempel fargen på øynene dine, antall siffer du har og din høyde. Annen informasjon bidrar til normale biologiske funksjoner, som for eksempel proteinsyntesen, immunsystemvedlikehold og hormonproduksjon og regulering. Hvis DNA blir skadet eller mutert, kan det ha negative helseeffekter som kan gjøre deg sårbar for sykdommer eller ute av stand til å reparere skadet vev, forklarer fysiolog Stuart Fox, forfatter av "Human Physiology" serien.

Replikering

DNA er i stand til å formere seg under vekst og utviklingsstadier på en organisme eller å reparere skade vev. I løpet av celledeling, er DNA tråd delt i to halvdeler i kjernen. En spesiell enzymet i cellen danner komplementære tråder for hver halvdeler, skaper to nye DNA-molekyler med eksakte genetiske sekvenser som det opprinnelige DNA. Dermed får hver dattercelle en eksakt samme kopi av DNA som modercellen.

Oversettelse og Transciption

Før en celle replikeres, må DNA i foreldrecellen danner komplementære DNA å matche med den separerte tråder via RNA - eller ribonukleinsyre - som fungerer som en budbringer for å danne riktig genetisk sekvensering og koder for å danne ny DNA. Denne prosessen med genetisk koding og bygge et nytt DNA kalles oversettelse og transkripsjon, henholdsvis, som sikrer de nye cellene mottar identiske DNA-informasjon som foreldrecellen.