Digidexo.com

Lav-protein diett for PKU

PKU, eller fenylketonuri, innebærer en tilstand der kroppen ikke kan fordøye en del av et protein som ofte oppstår i mat. Hvis du lider av PKU, forstår at strengere regulering av kostholdet ditt er en av de beste måtene å gjenvinne kontroll over livet ditt ved å minimere påvirkning av dette irriterende sykdommen. Den beste dietten for PKU lider er en lav-protein diett.

Om PKU

PKU er den manglende evne til arvet av kroppen til riktig utnytte en spesiell aminosyre - fenylalanin. Fenylalanin er en "essensiell" aminosyre, dvs. at det ikke er normalt produseres i kroppen, og det må skaffes gjennom maten. Som PKU pasienter mangler enzym som bryter ned fenylalanin i blodet, vil overflødig forbruk føre til forhøyede blodnivåer av denne aminosyren, noe som kan føre til funksjonsforstyrrelser i hjernen. Dermed holder fenylalaninnivå lav ved forsettlig begrense kosten protein inntak er avgjørende for å unngå dette potensialet.

Lav-protein diett

Den ideelle dietten for noen som lider av PKU ville være komplett avholdenhet fra enhver form for høy protein mat. Ifølge utvalget mat "pyramide" gitt av PKU Clinic ved University of Washington, bør hoveddelen av kostholdet ditt kommer fra juice, frukt, grønnsaker, og spesielle lavt protein brød og pasta. Neste beste er ris, vanlig pasta, korn, brød, pommes frites, poteter og erter. Maten du bør uttrykkelig grense inkluderer ost, peanøttsmør, hamburgere, nøtter, kylling, refried bønner, melk, biff, svinekjøtt og egg. Dette er de høye protein "feil mat" som raskt kan eskalere fenylalaninnivå.

Smak PKU Diet

For personer med PKU, Frokost kan bestå av et lavt proteinblanding eller bolle med havre med et par stykker av toast og et eple. Et eksempel lunsj ville være en kylling sandwich laget med et gram eller to av kjøtt, med masse salat, tomat og et glass fruktjuice. Middag kan være en meget liten del av kjøtt (et gram eller to) med et par av bakte poteter, brokkoli og noen erter. For en matbit i løpet av dagen, har et stykke frukt eller to.