Digidexo.com

Beet Root Informasjon

Rødbetene (Beta vulgaris vulgaris), også kalt bete rot eller bete, er en underart av bete, en rot grønnsak funnet over hele verden. Først dyrket lenge siden i tiden av de gamle, er det fortsatt spist i dag, og brukes i husdyrbruk og næringsmiddelindustrien.

Funksjoner

Rødbeter er en del av amaranth familien (Amaranthaceae), samme familie som spinat tilhører. Det er en urteaktig biennale, noen ganger en flerårig. Det har stilker som vokser 3,28 til 6,56 meter, og hjerteformede blader som vokser 1,96 til 7,87 inches høy. Den har pigger av blomster, blomstene selv har fem kronblad som er rødlig eller grønn.

Farge

Roten i seg selv er en rund lilla rød farge. Denne fargen kommer fra betalain pigmenter, de to hovedtyper blir betacyanin (som forårsaker lilla pigment) og betaxanthin (som forårsaker gul farge). Disse pigmentene som finnes i celle vakuoler.

Roten av rødbeter endringer i farge og hardhet som det aldre. Den eldre rødbetene er dypere rød farge det vil være og mykere tekstur det vil ha.

Funksjon

Alle deler av rødbeter planten er spiselige. Rødbeter kan spises rå eller bearbeidet, for eksempel matlaging eller beising. I husdyrnæringen er det gitt til dyr som fôr.

Betanin, en konditorfarge, er laget ved hjelp bete rot. Den brukes i søte og salte matvarer for å forbedre slik som tomatpuré, gelé og frokostblandinger farge.

Fordeler

Den rødbeter inneholder vitamin A, C B1, B2, B3, B6, jern, mangan, kalsium, kobber, fosfor, natrium, kalium, jod og bor. Den inneholder også nitrat, og har ingen kolesterol.

I tillegg til å være næringsrik rødbeter er kjent for å senke blodtrykket, som fungerer som et forebyggende for hjerte-problemer. Det antas at nitrat i rødbeter fører til at blodtrykket reduseres.

Farve pigmenter i rødbeter, de betalians, kan fungere som en anti-kreft substans. De samme pigmenter er også antioksidanter.

Betraktninger

I desember 1993 utgaven av Farmakogenetikk, AR Watts, et al, oppgir at 10 til 14 prosent av befolkningen som spiser rødbeter kan være plaget med beeturia, rød eller rosa farge på urinen. Denne fargen er ufarlig, og er forårsaket av betacyanin, et pigment, som enkelte mennesker ikke kan bryte ned. Når betacyanin har passert gjennom systemet, går avfallet til sin normale farge.

Historie

Rødbetene er ment å ha sin opprinnelse rundt Middelhavet. Dette skyldes det faktum at sjøen bete, stamfar av den moderne rødbeter, er funnet over det området. Folk begynte å dyrke rødbeter tusenvis av år siden, og denne praksisen spre seg østover til Babylonia og til slutt Asia.