Digidexo.com

Hvordan kontrollere tuberkulose

Bakterier som forårsaker tuberkulose kan leve i kroppen uten å gjøre deg syk eller forårsaker ulike livstruende problemer. Det finnes to typer av tuberkulose: latente og aktive. Latent tuberkulose er ikke smittsom og ikke har noen symptomer. Aktiv tuberkulose er smittsomt og fører til tap av matlyst, tretthet, feber og nattesvette. Tegn på at tuberkulose angriper lungene inkluderer langvarig hoste som varer i flere uker, brystsmerter eller hoste opp blod.

Hvordan kontrollere tuberkulose

Ta isoniazid en gang om dagen for å kontrollere latent tuberkulose. Ifølge MedlinePlus, er isoniazid foreskrevet av en lege for folk som enten har vært utsatt for tuberkulose eller for tiden har tilstanden. Stoffet bare hindrer aktive bakterier fra å vokse. Ikke-aktive bakterier som hviler må behandles med dette medikament over en lengre tidsperiode mellom 6 og 12 måneder. Bivirkninger kan være leverskader, tretthet, tap av matlyst, oppkast, brun urin og gulfarging av huden. Ring legen din umiddelbart hvis du opplever feber, mage ømhet eller et utslett mens du tar medisinen.

Unn aktiv tuberkulose med en kombinasjon av fire typer narkotika: rifampicin, isoniazid, pyrazinamid og etambutol. Aktiv tuberkulose er behandlet med medikamenter inneholdende en rekke forskjellige antibiotika, slik at bakterier ikke blir motstandsdyktig mot behandling. For eksempel er Rifater foreskrevet fordi den inneholder isoniazid, pyrazinamid og rifampicin. Ifølge Mayo Clinic, kan et annet legemiddel kalt Priftin være foreskrevet i løpet av de fire første månedene av behandlingen. Bivirkninger forbundet med alle disse stoffene er en av de største downfalls av tuberkulosebehandling. Rifampicin kan redusere effekten av prevensjon. Pyrazinamid kan føre til kvalme og mangel på appetitt. Ethambutol kan forårsake uskarphet og synsproblemer. Kontakt legen din umiddelbart hvis du har noen alvorlige bivirkninger.

Opprettholde en konsekvent rutine for å ta narkotika. Vær sikker på at du ikke hoppe over en dose ved å sette en alarm hver dag på telefonen eller klokke. Selv etter et par ukers behandling, kan du begynne å føle deg bedre og bli fristet til å stoppe behandlingen. Unngå fristelsen. Tuberkulose, når den ikke er behandlet på riktig måte, kan komme tilbake og ikke lenger reagerer på medikamentell behandling.

Hold deg hjemme hvis du har aktiv tuberkulose. Sengeleie er ikke bare viktig for å holde et sunt immunsystem for å behandle sykdommen, men tuberkulose er smittsomt. Åpne vinduer for å lufte ditt hjem. Unngå å sove i samme rom som noen andre eller å ha noen kontakt med familiemedlemmer. Behandlingen tar to til tre uker før du ikke er smittsom. Ta litt tid å få nok hvile og la medisiner for å fungere.

Cure resistent tuberkulose med kirurgi. Når bakterier som forårsaker tuberkulose ikke svare på medikamentkombinasjoner, kan legen prøve en mer invasiv tilnærming til å kontrollere sykdommen. Under operasjon, er lungeskade reparert og lommer av bakteriene blir tatt ut. Selv om sjeldne, er denne formen for behandling avgjørende for tuberkulosebehandling når bakterier nekter å slutte å vokse etter måneder med narkotikabruk. Hvis bakterier har spredt seg til andre områder av kroppen, er operasjonen som kreves for å fjerne bakteriene.

Hint

  • Minske risikoen for overføring av tuberkulose ved å bære en maske rundt eventuelle familiemedlemmer.
  • Tar antibiotika kan føre til en sekundær infeksjon, for eksempel en gjærinfeksjon. Se etter utslett, trost, fordøyelsesproblemer eller vaginitis symptomer mens du tar medisinen.