Digidexo.com

Hvordan er TB overførbare?

Hvordan er TB overførbare?

Innledning

Tuberkulose er en sykdom som oppstår når kroppen blir infisert av bakterier som kalles Mycobacterium tuberculosis. Ifølge Centers for Disease Control and Prevention, er omtrent en tredjedel av verdens befolkning smittet med sykdommen. Sykdommen også dreper omtrent to millioner mennesker over hele verden hvert år.

Typer

TB overføring avhenger av hvilken form for tuberkulose en infisert individ har. De fleste TB infeksjoner starter som latent infeksjon. Et latent infeksjon ikke kan spres fra verten og forblir latent så lenge den riktige behandling blir gitt. Imidlertid kan en latent TB-infeksjon raskt bli en aktiv tuberkulose sykdom. Når infeksjonen utvikler seg til en sykdomstilstand, bakterier er i stand til å spre seg fra person til person gjennom luften.

Airborne

Tuberkulose er en luftbåren sykdom. Når et infisert individ utvikler seg til en aktiv sykdomstilstand, hennes sputum i lungene blir en vert til bakteriene. Fra dette tidspunktet inntil sykdommen blir latent igjen, helst de infiserte individuelle hoste eller nysing, sender hun partikler av sykdommen i luften. Bakteriene som regel kan overleve i luften lenge nok til at sputum dråper som skal inhaleres av en annen vert.

Infeksjon

Når den nye verten har inhalert infiserte dråpene, blir bakteriene inhalert inn i bronkiene og luftrøret. Bakteriene som deretter begynner å formere seg og trenge dypere inn i luftveiene, så vel som reiser gjennom blodstrømmen, inn i lungene og andre deler av kroppen. I de fleste tilfeller, kan kroppens immunsystem stoppe bakterier fra multiplisere før sykdommen utvikler seg. Dessverre har de med svekket immunforsvar (for eksempel de som lider av HIV / AIDS) ikke har de nødvendige immunceller til å bekjempe infeksjonen. Dette er grunnen til at tuberkulose er nr en killer for pasienter med AIDS, ifølge Centers for Disease Control and Prevention.