Digidexo.com

Metabolske forandringer i lav karbohydrat dietter

Low-carb dietter er på moten, takket være deres effektivitet på å hjelpe dieters trim fett raskt, men de har fordeler og ulemper. To ulempene er de restriktive mat valg og den psykologiske problemer med å holde seg til dietten i sosiale settinger. Men kanskje du ikke vet at langsiktig low-carb dieting kan ha en negativ effekt på metabolismen. Hvis du eller noen du kjenner er tenker på å bruke en lav-karbo diett for en lengre periode, les videre før du tar en endelig beslutning.

Low-carb dietter og Insulin

Insulin er et lagringshormon som kroppen produserer til skyt næringsstoffer i både fett-og muskelvev. Normalt produseres som respons på forhøyet blodsukker nivåer etter karbohydrat forbruk, insulinnivået på en low-carb diett er fortsatt ganske lav. Selv om dette er i utgangspunktet en god ting, som regulering av insulinnivåer kan ha en positiv virkning på kroppens sammensetning, redusert insulinnivåer over en lengre tidsperiode kan ha en negativ innvirkning på nivåene av leptin, en metabolsk hormon.

Om Leptin

Leptin er et hormon som "snakker" til kroppens hypothalamus. Dens primære jobb er å fortelle kroppen om den har klarsignal til å bruke adipose (fett) vev for drivstoff. Der leptin er rikelig, er denne prosessen utføres uten problemer. Imidlertid, der insulinnivået er lavt over en forlenget tidsperiode, leptin er tilsvarende lav, noe som kan ha en negativ innvirkning på stoffskiftet, slik at det går tregere.

Leptin og metabolisme

Lave leptin betyr at hjernen ikke mottar signaler om å benytte fett som energikilde. Hjernen reagerer på dette ved å anta at noe er galt, og slår inn i panikk-modus, og sender ut signaler til resten av kroppen for å redusere thyroid utgang og metabolisme, og for å øke produksjon av kortisol, et hormon som fører til fettøkning dersom forhøyet for lang.

Positive effekter av lav-carb dietter på metabolismen

Selvfølgelig, effektene er ikke alle negative. Forbruker en low-carb diett betyr at protein inntak vil stige på grunn av makronæringsstoff erstatning - som du ikke skal spise karbohydrater, må du erstatte disse kaloriene med noe. Økt inntak protein kan positivt påvirke stoffskiftet ved å utnytte den termiske effekten av mat. Den termiske effekten av mat sier bare at det tar kalorier å fordøye maten, med protein som krever den høyeste "pris" for fordøyelsen. Derfor vil du brenne ekstra kalorier rett og slett i kraft av å konsumere ekstra protein i lav-karbo diett. Økt proteininntak påvirker metabolismen, som i sin tur påvirker kroppssammensetning. Dermed vil du gå ned i vekt raskere på 1500 kalorier av protein enn du ville gjort på 1500 kalorier av alle andre makronæringsstoff, som kroppen er expending mer kalorier bare for å fordøye protein.

Betraktninger

Husk at mens ekstrem low-carb dieting kan ha en negativ effekt på metabolske prosesser på lang sikt, det betyr ikke at du må sky low-carb som en kortsiktig alternativ for fett tap. Et annet godt alternativ er å ha en bi-ukentlig "carb-up" - en dag der du spiser et par hundre gram karbohydrater for å gjenopprette leptin funksjon mens du er på en lav-karbo diett. Enten ved hjelp av carb-ups eller stikker til low-carb dieting bare for en kort tid kan unngå disse negativer samtidig som alle fordelene med en lav-carb diett for fett tap.