Digidexo.com

Hva er årsakene til blokkerte eggledere?

En årsak til infertilitet kan være blokkeringer i egglederne, som funksjon å bære egg fra eggstokkene til livmoren, hvor et befruktet egg utvikler seg til et foster. Arrvev forårsaket av infeksjon og endometriose er to vanlige årsaker. Laparoskopi eller in vitro fertilisering finnes alternativer for de med blokkerte eggledere.

Fakta

For kvinner, begynner prosessen med reproduksjon med eggstokkene, som slipper egg. Egglederne deretter bære egg til livmoren hvor de fester seg til livmorveggen hvis befruktet. Kvinner har to eggledere, hver festet til en eggstokk, og begge er festet til livmoren. Egglederne er tynne rør, måle ca 4 inches lang, og inneholder enda mindre passasjer gjennom hvilke egg er gjennomført eller flyttet sammen av små hår mot livmoren. Hvis egglederne er tette, kan egg ikke nå sperm og sperm ikke kan nå egg og føre til infertilitet.

Årsaker

Blokkeringer i egglederne skje på flere måter. Den vanligste årsak til en blokkering er arrvev forårsaket av infeksjon. Bekkeninfeksjon kan føre til arrdannelse og blokkering av egglederne og kan også skade egglederne, rende deponering av egg fra eggstokkene umulige. Edometriosis, eller oppbygging av endometrievev utenfor livmoren, kan også føre til arrdannelse og blokkering av egglederne. Den endometrievev inne i livmoren blør hver måned, noe som resulterer i menstruasjonen. Når endometrievev ligger utenfor livmor den fungerer mye på samme måte ved at det også blør. Kroppen forsøker å helbrede denne blødende vev, nå på steder der den ikke hører hjemme som egglederne, noe som kan føre til arrdannelse. Egglederne kan også bli fylt med fluid som et resultat av en blokkering som kalles hydrosalpinx. Væsken som bygger seg opp inni egglederne kan lekke inn i livmoren og hindre embryo fra blomstrende.

Måter å identifisere

Blokkering kan skje på tre steder i egglederne: ved den øvre ende av røret i nærheten av eggstokkene; ved den nedre ende av røret i nærheten av livmoren; eller hele røret kan blokkeres. Det første skrittet for å identifisere blokkerte eggledere er å møte med en fruktbarhet ekspert. Etter en konsultasjon, kan fruktbarhet ekspert utføre tester, inkludert en hysterosalpingogram, som innebærer å injisere et fargestoff i egglederne for å identifisere eventuelle blokkeringer. En laparoskopi kan også utføres ved å sette inn et lite omfang i et snitt ved navlen. I denne operasjonen, blir fargestoff settes inn i livmoren, og hvis det fargestoff frigjøres på den andre enden av røret, er det sannsynlig at ikke en blokkering.

Behandling

Laparoskopi kan også brukes til å behandle blokkerte eggledere ved å sette rammen i buken og kutte bort arrvev. Denne operasjonen arbeider for å oppheve blokkeringen av egglederne og nok en gang la egg og sperm til å møte og for egg til å bli befruktet.

In vitro-fertilisering

Avhengig av pasientens alder, graden av blokkering og beliggenheten av blokkeringen, leger kan i stedet anbefale in vitro fertilisering. Med in vitro fertilisering, egg er befruktet utenfor kvinnens kropp, og deretter settes inn i livmoren, utenom behovet for egglederne.