Digidexo.com

Hva Er Sonografi Brukes til?

Sonografi brukes på sykehus til bildekroppsdeler for å hjelpe til ved diagnostisering av ulike forhold. Ultralyd er gjort under virkeområdet for radiologi, men det er unikt fra andre bildediagnostikk fordi den ikke bruker ioniserende stråling, som kan ha skadelige virkninger på kroppen.

Ikke-ioniserende stråling

Siden ultralyd bruker en annen type stråling - lyd bølger - det ser kroppen på en annen måte enn andre bildediagnostikk. Røntgenstråler, som anvendes i den tradisjonelle røntgenbildet og i computertomografi (CT), danne bilder basert på reaksjonen av røntgenstråler til de forskjellige tettheter av vevene. Sonograms er basert på hastigheten og intensiteten av lydbølger som returnerer fra forskjellige kroppsstrukturer. Av denne grunn er det sikrere enn en X-ray, og sonograms kan ta et annet utseende ved en spesiell struktur.

Kvinners helse

Ultralyd er et nyttig verktøy i obstetrikk og gynekologi. Det har ingen kjente negative effekter på menneskekroppen, så det er den mest brukte avbildningsfunksjonalitet for obstetrisk ultralyd. Den brukes til å evaluere livmor og eggstokker, fordi røntgenstråler kan negativt påvirke fertilitet. Ultralyd brukes også til å kompliment mammografi. Mammografi er dannet ved omsetning av X-stråler til de forskjellige tettheter av brystvev. Ultralyd bekrefter hvis en masse sett på mammografi er cystisk eller fast og om det er noen blodstrømmen i massen.

Pediatrics

Røntgen kan være skadelig for følsomme, utvikle vev for barn. Av denne grunn, er en verdifull ultralydavbildning modalitet for diagnostisering av mange tilstander hos barn. Siden barn er mindre sannsynlighet for å ha fett, betydelige mengder tarmgass og arrdannelse, ultralyd gir ofte klare bilder av magen. Lever og milt ofte blir avbildet og kan bli utvidet dersom lymfom er mistenkt.

Doppler

Hastigheten av blod er evaluert ved hjelp av Doppler-ultralyd. Doppler er også brukt til å produsere et bilde som viser retningen av blodstrømmen ved å tildele hver retning en annen farge. Den undersøker carotis hos pasienter som enten har hatt slag eller som er mistenkt for å være i fare for hjerneslag. Doppler også brukes til å evaluere arm og ben arterier og vener for pest og blodpropp, henholdsvis.

Kirurgiske prosedyrer

Ultralyd brukes som en guide for ulike kirurgiske prosedyrer. Bryst og skjoldbrusk biopsier er ofte gjort under ultralyd veiledning. Andre deler av kroppen kan bli biopsied, også, inkludert lever og lymfeknuter. Ultralyd også kan brukes for PICC linje innsettinger. En PISK linje er innføring av et kateter i en vene for hyppig administrasjon av medisiner. Ultralyd kan brukes til andre kirurgiske prosedyrer under skjønn av radiologen eller annen lege.