Digidexo.com

Effekten av å ta soya isoflavoner på menn

Effekten av å ta soya isoflavoner på menn


For mye av det siste tiåret, har soyabønner vært spioneringen som noe av en "supermat" som kan forebygge kreft og hjertesykdom, lavere kolesterolnivå, og lindre menopause symptomer. The American Heart Association offisielt anbefalt soyaprotein i 2000 som en del av en sunn fettfattig diett. Ved nærmere ettersyn, men mange eksperter avhør disse påstandene, heve noen bekymringer om mulige skadelige effekter av soya forbruk. Av spesiell bekymring er østrogenlignende fytokjemikalier som kalles "isoflavoner" som finnes i soyabønner og de potensielle bivirkninger av å konsumere isoflavoner i store mengder av menn.

Mann fruktbarhet

Forbruket av soya isoflavoner kan føre til lavere nivåer av testosteron og høyere østrogennivået hos menn, ifølge Kaayla T. Daniel, en klinisk ernæringsfysiolog og forfatter av "The Whole Soy Story:. The Dark Side of Amerikas favoritt Health Food" Daniels siterer en studie utført av forskningsleder Dr. Steven Zeisel ved University of North Carolina, Chapel Hill, der mannlige pasienter fikk 300 til 600 mg doser av soyaisoflavoner. Noen av symptomene oppleves av fagene inkludert brystforstørrelse, væske fra brystvortene, og en reduksjon i testosteron nivåer. Men, siden nivået av soya isoflavoner administrert til testpersonene var omtrent 30 ganger hva som ville bli fortært i et normalt kosthold, Dr. Zeisel sa det ikke var nødvendig for menn å unngå soyaprodukter. Ikke alle er enig med denne konklusjonen, men. I juli 2005, det israelske helsedepartementet utstedt en advarsel til voksne om soya forbruk på grunn av fertilitets bekymringer.

Prostate Cancer

Noen forskere spekulerer i at soya kan være gunstig for å forebygge eller bremse prostatakreft. Omar Kucuk fra Barbara Ann Karmanos Cancer Institute ved Wayne State University i Detroit peker på det faktum at menn i USA dør av prostatakreft med en mye høyere frekvens enn det kinesiske og japanske menn, som jevnlig blant annet soya i kostholdet. Kucek gjennomført en studie hvor han ga 200 mg soyaisoflavoner piller om dagen for menn med prostatakreft i seks måneder, og finner at pasientenes kreft spredning langsommere eller ikke i det hele tatt. Studien prøven var ganske lite, imidlertid, og resultatene ble ikke sammenlignet med en placebo. Andre studier utført på friske menn har ikke vist noen prostatakreft forebyggende fordeler, ifølge Mark Messina, en soya ekspert ved Loma Linda University i California. Messina sier også at andre studier utført på pasienter med prostatakreft har hatt blandede resultater. Kucek sier at "alle bevis vi har er foreløpige," og at han "ikke kan gjøre noen anbefalinger ennå om å konsumere soya mat eller kosttilskudd for å unngå prostatakreft."

Effekter på hjernen

"Det bør være litt forsiktig med å anbefale store mengder isoflavoner for menn", sier Pauline Maki ved University of Illinois i Chicago. Maki bekymring kommer fra en observasjonsstudie som viser middelaldrende Hawaiian menn som konsumerer store mengder tofu er mer sannsynlig at lider av kognitiv svikt og hjernen atrofi som de gamle. Jay Kaplan ved Institutt for komparativ medisin ved Wake Forest University i Winston-Salem, NC, gjennomført en studie hvor forskerne matet 44 voksne mannlige aper en diett rik på soya isoflavoner i 15 måneder, noe som gir halvparten av aper menneske utgjøre 60 milligram, som er den samme mengden funnet i to porsjoner av soyamelk. Den andre halvparten ble gitt tilsvarende 129 milligram. Kaplan funnet ut at apene som spiste flest soya isoflavoner ble mer aggressive og demonstrerte antisosial atferd, mens de som spiste mindre beløp led ingen skadelige effekter. Kaplan konkluderer med at "forbruker store mengder av isoflavoner, særlig i supplement form, kan ha effekter som vi ennå ikke vet om og som kan så lett bli negativ som fordelaktig."