Digidexo.com

Hva er årsakene til unormal celleprøve resultater?

I USA, er Bethesda System brukes til å bestemme hvordan PAP smøre test resultatene måles. Dette systemet blir brukt i de fleste laboratorier for å undersøke testprøver for celleforstyrrelser. Hvert år blir anslagsvis 55 millioner celleprøver preformed i USA, og 3,5 millioner av disse anses unormal. Det er to forskjellige typer av unormale celler: celler på overflaten av cervix som er sjelden kreft, og celler dypere i livmorhalsen og vev, som ofte indikerer potensiell kreft.

HPV

Den vanligste årsaken til en unormal celleprøve er HPV. HPV, eller humant papillomavirus, er en svært vanlig infeksjon. Det finnes mer enn 100 forskjellige varianter av HPV-viruset, og 30 av disse er overført gjennom seksuell kontakt. HPV endrer strukturen av cellene og gjør dem synes unormal. Hvis viruset er tilstede i en celleprøve, vil testen gir unormal resultat.

Infeksjoner

En annen hyppig årsak til en unormal celleprøve er en cervical infeksjon forårsaket av gjær eller bakterier. Under en gjær infeksjon, kan lette celleforandringer forekomme, noe som vil resultere i en unormal celleprøve. Ifølge Brown University, kan gjær infeksjoner oppstå av flere grunner, blant annet stress, p-piller, klær som fremmer soppvekst, og til og med HIV.

Kreft

Kreft kan også resultere i en unormal celleprøve test. Hvis kreft er tilstede, vil unormale celler spredt dypt inn i livmorhalsen og forårsake uregelmessigheter med vev og organer. Heldigvis, mange kreftformer kan forebygges hvis kvinner har årlige eller halvårlige celleprøve tester. Jo tidligere kreften oppdages, jo flere suksess leger har med behandling.

Falske negativer

Noen ganger en unormal celleprøve er et resultat av en unøyaktig test. En celleprøve er ikke alltid 100 prosent nøyaktig, og det er tilfeller der kvinner kunne oppleve en falsk negativ eller falsk positiv. Normalt er unøyaktige tester ryddet opp gjennom bekreftelse tester eller vanlig celleprøve screenings. Laboratorier har tatt tiltak for å forbedre nøyaktigheten av PAP smøre tester opp gjennom årene.

Betraktninger

I tilfellet at en kvinne har en unormal celleprøve, vil hennes lege normalt gjenta testen for å bekrefte resultatene og avgjøre om flere legebesøk er nødvendig. Noen unormale pap celleprøver kan løse seg selv uten behandling, men bare en lege kan fastslå diagnosen og neste steg.
Kvinner som har hatt sin livmor og livmorhals kirurgisk fjernet trenger ikke en pap test, med mindre fjerning ble gjort for å behandle kreft. Også kvinner over en alder av 65 år som konsekvent har hatt normale celleprøver kan bestemme om du vil fortsette å ha test gjort.