Digidexo.com

Ekstrapyramidale bivirkninger

Ekstrapyramidale bivirkninger er en gruppe av symptomer som noen ganger oppstår hos personer som tar nevroleptika. Neuroleptika inkluderer antipsykotiske og antidepressiva, og visse legemidler som brukes i gastroenterologi.

Identifikasjon

Det ekstrapyramidale motoriske system er et nevralt nettverk i hjernen som er involvert i koordineringen av bevegelsen. Ekstrapyramidale bivirkninger er ufrivillige bevegelser som først vises i de tidlige stadier av behandlingen.

Reversible effekter

Ekstrapyramidale symptomer vanligvis er reversible hvis medisinen er avviklet. I kontrast, når disse bivirkningene første vises senere under behandling, de kalles tardive dyskinesier eller dystoni, og ofte er permanente.

Kroppsbevegelser

De ufrivillige bevegelser kan inkludere uorganisert turgåing, slik som en snuble eller ustø gange. Pasienten kan ha merkelige finger bevegelser, muskelstivhet, muskelkramper og skjelvinger. Han kan av og sparke en etappe utover eller heve en arm i luften.

Ansikts Effects

Ofte er de første til å vises i ansiktet og tunge effekter. Ukontrollerbare ansiktsbevegelser inkluderer tygging, blunking, grimaser, repetitive svelge, sløret tale og tungen sondering kinnet.

Subtle vs. Åpen

Ekstrapyramidale bivirkninger kan være så subtile at legen kanskje ikke engang merke til dem. I kontrast, kan effekten også være opplagt og bisarre, til det punktet for å forårsake problemer med sosiale interaksjoner og på arbeidsplassen.