Digidexo.com

Rolle ESR i Meningitt

Meningitis er hevelse av membraner av hjernen og ryggmargen. ESR er en test som brukes til å finne årsaken til hjernehinnebetennelse.

Symptomer

Symptomer på hjernehinnebetennelse oppstår vanligvis innen to dager etter smitte. Symptomer inkluderer alvorlig hodepine, feber, oppkast, søvnighet og stivhet i nakken.

Årsaker

Meningitis kan være forårsaket av virus, bakterier eller sopp. Viral meningitt er mest vanlig og sopp hjernehinnebetennelse er minst vanlig. Pneumokokker, meningokokker, Haemophilus og listeria er bakterier som forårsaker hjernehinnebetennelse.

ESR

ESR (senkning) måler hvor fort røde blodlegemer som er atskilt fra plasma og slå seg ned på bunnen av testrøret. Testen brukes til å avgjøre om betennelse er til stede. Studier har vist at pneumokokker, meningokokker, Haemophilus og listeria har sin egen ESR. Så ESR bidrar til å finne ut hvilke bakterier som er årsaken.

Behandling

Viral meningitt vanligvis klarner opp på sin egen innen 10 dager. Fungicider anvendes for fungal meningitt. Antibiotika behandle bakteriell meningitt. ESR bidrar til å bestemme hvilke antibiotika som skal brukes.

Forebygging

Du kan minimere spredning av hjernehinnebetennelse ved hyppig håndvask, rengjøring forurensede gjenstander som dørhåndtak og ved ikke å dele drinker med en syk person. Vaksinene for å forebygge hjernehinnebetennelse er Hib, meningokokker og pneumokokker.