Digidexo.com

Irritabel tarm Diagnose

Irritabel tarm er en av de mest vanlige lidelser som påvirker tykktarmen. Ifølge National Digestive Diseases Information Clearinghouse, om lag én av fem amerikanere lider av tilstanden. Lidelsen er mer vanlig hos kvinner. Skjønt IBS forårsaker symptomer som kramper, diaré, oppblåsthet, gass og forstoppelse, betyr IBS ikke føre til alvorlige komplikasjoner som kreft. Å gjøre en diagnose for tilstanden kan kreve flere tester for å gjøre en definitiv diagnose.

Roma Kriterier

Roma-kriteriene er en identifiserende kriteriene for IBS og andre gastrointestinale forstyrrelser. Ifølge Mayo Clinic, må spesifikke tegn og symptomer bli identifisert med Roma-kriteriene før en lege kan diagnostisere IBS. Under disse kriteriene, må du ha magekramper og smerter som varer i nesten 12 uker. Du må også oppfylle to av følgende krav: en endring i avføringsvaner, slik som å ha normal avføring til å ha løs avføring, anstreng når du prøver å ha avføring, slim i avføringen, eller oppblåsthet.

Laktose tester

For å fordøye sukker som finnes innenfor meieriprodukter, trenger du et enzym som kalles laktase. Hvis kroppen din ikke er i stand til å produsere dette enzymet, kan du få symptomer som ligner på IBS. Du må ta en test som er mye som en breathalyzer for å se om du skille ut enzymet i pusten. Deretter må kanskje avstå fra meieriprodukter for et par uker. Hvis ikke spise meieriprodukter bidrar til å forbedre dine symptomer, så du er laktoseintolerante. Men hvis du fortsetter å lide av symptomer, vil diagnosen helle mot IBS.

Blodprøver

Legen kan ta blodprøver for å utelukke andre medisinske tilstander. Ifølge Mayo Clinic, kan du bli sjekket for cøliaki, som er en følsomhet for hvete. Cøliaki kan etterligne symptomer og tegn på IBS. Du kan også bli bedt om å avstå fra produkter som inneholder hvete for et par uker for å bekrefte diagnosen cøliaki. Hvis blodprøvene kom tilbake negative, og du fortsatt har symptomer, er en IBS diagnose sannsynlig.

Andre tester

Du kan gjennomgå ytterligere tester for å utelukke andre tilstander. Avføringsprøver kan bli pålagt å sjekke for eventuelle tarminfeksjoner, eller du kan gjennomgå en colonscopy å undersøke tykktarmen. En fleksibel sigmoidoskopi brukes til å undersøke den nedre del av tykktarmen, kjent som sigmoid. En CT-skanning kan også pålegges å undersøke magen og bekkenet for å sørge for at det ikke er noen svulster.

Selvhjelp

Enkle tiltak kan bidra til å gi deg lindring fra IBS. Endringer i kostholdet kan ofte gi langsiktig lettelse. Det vil ta litt tid å eksperimentere med kostholdet ditt før du kan finne en løsning som fungerer. Ofte fiber kan hjelpe med IBS. Ifølge Mayo Clinic, bør du ta Metamucil og citrucel. Nøkkelen er å gradvis innlemme fiber i kostholdet ditt slik at du ikke lider ekstra kramper og gass. Noen matvarer kan utløse symptomer. Disse matvarer inneholder alkohol, sjokolade, koffein, melkeprodukter, kål, bønner og brokkoli. Unngå disse matvarene kan bidra til å lindre symptomer.