Digidexo.com

Phlebolith Symptomer

En phlebolith, som stammer fra det latinske røtter "phlebo", som betyr vene, og "Lith", som betyr stein, er en liten stein i en vene dannet av opphopning av kalsium innskudd. Phleboliths finnes oftest i bekkenet regionen, og fordi kvinner har flere årer i det området de har høyere risiko for å utvikle denne type stein. Generelt phleboliths er ikke klinisk signifikant og ikke forårsake symptomer, men det er tilfeller der en phlebolith er mistenkt for å være årsaken til en urelatert tilstand.

Smerte

Smerter i magen, bekken, hofter eller korsryggen er den vanligste pasient klage. Smerten er vanligvis knyttet til en lignende type stein funnet i urinveiene, som inkluderer nyrer, urinlederne, urinblæren og urinrøret. Men tilstedeværelsen av en eller flere phleboliths i fravær av en urinleder stein (en nyrestein innenfor urinleder) kan forårsake dette smerte.

Trombose

Pasienter med en phlebolith kan utvikle trombose, som er dannelsen av en blodpropp. Spesielt i de tilfeller hvor phlebolith er større, kan blodstrømmen inne i venen bli hindret, forårsaker stasis (lav blodstrøm), som kan føre til dannelse av en blodpropp.
Alternativt kan en phlebolith være symptom på trombose, som steinen kan begynne som en liten blodpropp som deretter blir forkalket.

Årknuter

Tilstedeværelsen av en phlebolith kan tyde på en varicose tilstand i bekken årer, noe som betyr at de er utvidet eller utvides. Den dilatasjon kan oppstå på grunn av tilstedeværelsen av en stor mengde av hormoner slik som østrogen, som er en vasodilator (i stand til å utvide blodårer). Tilstedeværelsen av åreknuter kan føre til kroniske bekkensmerter.

Blære / Nyre

En phlebolith i en blodåre nær nyre eller blære kan føre til symptomer som ligner på hva en urinleder stein ville føre til, inkludert smerte og ubehag. Dette gjør identifisere den nøyaktige plasseringen av steinen avgjørende slik at en riktig løpet av behandlingen kan bli administrert.

Identifikasjon

Phleobliths er vanligvis identifisert under en X-ray for en urelatert medisinsk problem eller å finne en mistenkt urinleder stein. Siden begge typer steiner vises som en liten hvit flekk på X-ray kan det være vanskelig å avgjøre om det er i blodåre eller i urinveiene. For å bestemme den nøyaktige plasseringen, kan en lege utføre en IVP (intravenøs pylogram) test, hvor et fargestoff injiseres i en blodåre, og deretter X-stråler er tatt ved tidsintervaller. Fargestoffet beveger seg deretter gjennom urinveissystemet, som gir kontrast, slik at plasseringen av steinen kan bestemmes.