Digidexo.com

Hva forårsaker betennelse i Temporal Artery?

Timelige arteriene kjøre gjennom templer og gi blod til kjevemusklene og en del av hodebunnen, ifølge Merck Medical Manual. Betennelse i disse arteriene er kjent som timelig eller kjempecellearteritt. Denne tilstanden kan bli alvorlig, noe som fører til blindhet, hørselstap og hjerneslag.

Symptomer

Symptomer på temporal arteritis omfatter alvorlig hode smerter og ømhet i tempelområdet, dobbeltsyn, øm hodebunn, kjevesmerter, vekttap og plutselig tap av synet på ett øye.

Årsaker

Den egentlige årsaken er ukjent, men det antas å være relatert til et defekt immunsystem og er ofte sett i de med hyppige infeksjoner, ifølge Medline Plus.

Risikofaktorer

Temporal arteritt forekommer nesten utelukkende hos personer over 50 år. Kvinner er på et høyere risiko enn menn, som er folk av skandinavisk avstamning, ifølge Mayo Clinic.

Tester

Det kan være vanskelig å diagnostisere denne tilstanden. Leger vil utelukke andre årsaker til symptomene først. En biopsi av temporal arterien kan utføres for å bekrefte en diagnose.

Behandling

Temporal arteritt er behandlet med kortikosteroider, kraftige anti-inflammatoriske legemidler. Selv om symptomene kan forsvinne i løpet av få dager, kan behandlingen må fortsette for et år eller lengre, med dosen gradvis senkes.