Digidexo.com

Hensikten med sondeernæring

Sondeernæring er den medisinske løsningen for å få næring til mennesker som ikke kan svelge eller på annen måte få ernæring gjennom munnen. Hos personer med akutte tilstander, kan det materøret være midlertidig. I de med kronisk funksjonshemming, kan røret være en livslang alternativ til å spise.

Identifikasjon

Et materør er et langt rør som kan være enten kirurgisk eller manuelt plasseres. Slanger er vanligvis laget av et meget fleksibelt polyuretan, eller av silikon, og kommer i ulike diametre.

Typer

Det er tre hovedtyper av fôring rør: nasogastrisk (NG), gastrostomi (G) og jejunostomi (J). En NG-røret er satt inn gjennom nesen og inn i magen, og er for kortvarig bruk. En G-røret er satt inn kirurgisk og går fra utsiden av kroppen gjennom huden og inn i magen. En J-røret er kirurgisk implantert rett inn i den øvre tarmen, utenom magen.

Fôring metoder

Det er tre måter å administrere fôring: elektrisk pumpe, sprøyte og gravitasjon bag. Hver metode er brukt for feeds som oppstår over ulike tidsintervaller.

Risiko

De to store risikoen for sondeernæring er aspirasjon fra formel lekker inn i lungene og bakteriell forurensning fra et tett rør. En NG-tube kan irritere halsen, noe som gjør normal svelge smertefullt. G-rør og J-rør kan føre til hudirritasjon hvor mage juice lekke rundt på siden av knappen.

Etter Care

Når pasienter har gjenopptatt normale spisevaner, bør røret fjernes. For G-rør, og J-røret pasienter, må røret bli fjernet av en lege slik at åpningen lukkes skikkelig.