Digidexo.com

Hvordan diagnostisere gallestein

Leger ved University of Maryland Medical Center rapporterer at nesten alle har gallestein - baller av størknet kolesterol i galleblæren - men bare et fåtall av oss faktisk opplever smerte på grunn av dem. De fleste gallestein ikke forårsake noen smerter. Og hvis de ikke gjør det, så er det ingen grunn til å fjerne dem. Diagnostisering gallestein er ganske grei prosess, men det er vanskelig å gjøre hjemme. Det er mulig å observere symptomer på gallestein som du kan videresende til helsepersonell som deretter vil ta det neste steget i å diagnostisere dem. Galleblæren fjernes er en svært vanlig operasjon som nesten alltid gjort laparaskopisk med få bivirkninger.

Hvordan diagnostisere gallestein

Hvordan diagnostisere gallestein

Merk hvor du føler smerte, hvis det kom plutselig og hvis det føles som en skarp smerte eller en kjedelig verke. Legg også merke hvis smertene oppstod med kvalme, oppkast eller en følelse av å være oppblåst. Gallestein vanligvis føre til en alvorlig jevn verke som vanligvis ikke føler meg som en stikkende smerte. Det er noen ganger ledsaget av kvalme og oppkast, og en følelse av å være oppblåst som fritar ikke når du passerer gass. Det er vanskelig å få komfortable under en galleblæren angrep. De fleste sier galleblæren smerte er den mest alvorlige, nådeløs smerte de noen gang har følt, og mens det er vanligvis følte på øvre høyre side av magen, kan det også bli følt i ryggen eller under brystbenet, etterligne et hjerteinfarkt.

Kontroller for å se om din galleblæren er mør. Kronisk galleblæren sykdom kan gå på i år med mildere angrep som kommer og går raskt, men vil etter hvert øke i varighet og alvorlighetsgrad. Plasser fingrene på høyre side av kroppen din nær toppen av brystkasse ca seks inches fra der den løsner fra sternum og trykk godt. Hvis du føler smerte er det sannsynlig at galleblæren er betent. Din smerte kan også øke med å ta et dypt åndedrag.

Merk når smerten oppstår. Gallestein vanligvis blir sittende fast i gallegangene når galleblæren presser ut galle for å hjelpe forbrenne en fet måltid. Hvis din smerte oppstår etter et fettrikt måltid gallestein kan mistenkes. Galleblæren angrep kan vare fra 10 minutter til flere dager. Jo lenger et angrep jo høyere er risikoen for smitte blir. Selv en mild galleblæren angrep som er smertefullt for mer enn fem timer må vurderes av lege.

Gå til sykehuset dersom smertene er akutte. En ultralyd er nødvendig for å definitivt diagnostisere gallestein som, når du sitter fast, kan lett inflame galleblæren og bukspyttkjertelen krever akutt kirurgi. Noen leger kan også bestille en blodprøve for å se om leverenzymer er forhøyet, som også er et tegn på at gallestein forårsaker infeksjon og må fjernes.