Digidexo.com

Hva er Inulin Fiber?

Inulin er både en fiber og et sukker. Den brukes som en fetterstatning, og en brenselkilde. Inulin fiberen brukes til å hjelpe å måle nyrefunksjonen, kan bli omdannet til etanol, og det er også bevis for at den kan hjelpe til i behandlingen av diabetes (selv om det ikke må forveksles med insulin). Men hva er egentlig inulin fiber og hvor kommer den fra? Her er noen fakta om dette lite diskutert, men ofte konsumert næringsstoff.

En Kostfiber

I ernæringsmessig terminologi, er inulin mest grovt kategoriseres som et kosttilskudd (eller spiselig) fiber fordi den passerer gjennom fordøyelseskanalen i stor grad ufordøyd. Ironisk nok, inulin, som mange av de såkalte kostfiber, ikke inneholder noen faktiske fibre.

En løselig fiber

Kostfiber faller inn i to hovedkategorier: løselig og uløselig. Heller ikke absorberes av fordøyelseskanalen, men løselig fiber oppløses i vann, mens uløselig fiber som ikke. En annen funksjon av løselige fibre er at, selv om de ikke blir brutt ned av den menneskelige fordøyelseskanal, blir de delvis fordøyd av bakterier som lever i tykktarmen. Inulin er et løselig fiber.

En Fiber Består av Sugars

Kjemisk sett tilhører inulin til en familie av fibre kjent som fruktaner, som er polymerer av fruktose (grupper på enkle sukkerarter er koblet sammen). Fructans brukes av planter til å lagre energi. Et interessant trekk ved fructans er at de gjør plantene til å trives i lave temperaturer, ved å hjelpe cellemembranene å være intakt selv når frosset.

Så hvor kommer den fra?

Inulin finnes i overflod i mange ikke-stivelsesholdige rotfrukter og jordstengler som burdock røtter, jordskokk, løk og hvitløk. Mesteparten av inulin fiber som anvendes som et tilsetningsstoff kommer fra sikorirøtter (som ligner små bete røtter) på grunn av deres gjennomgående høy inulin innhold.

Dietary Bruk av Inulin Fiber

Inulin fiber har kommet for å bli stadig mer brukt som et tilsetningsstoff, fordi den er søt-smaker, men likevel svært lavt i kalorier, kremet i konsistensen, men likevel helt fettfri, og kan også hjelpe til med opptaket av visse mineraler.

Non-Dietary Bruk av Inulin Fiber

Inulin er også brukt for å indikere nyre helse ved å bestemme hastigheten ved hvilken nyrene filtrerer fluider. Det kan også ha potensial som en brennstoffkilde, som det er fermenteringsprosesser som kan konvertere visse typer av inulin direkte til etanol.