Digidexo.com

Crohns sykdom

Crohns sykdom er en type inflammatorisk tarmsykdom der slimhinnen i fordøyelseskanalen blir betent, noe som fører til alvorlig diaré og magesmerter. Svellingen kan forekomme hvor som helst langs mage-tarmkanalen, og trenger dypt inn i foret. Crohns sykdom oftest påvirker den nedre del av tynntarmen.

Tegn og symptomer

Crohns sykdom fører tarmen til å utskille vann og salt. Dette sekretet, sammen med intense kramper, fører til diaré. Blødning oppstår på grunn av bevegelsen av mat over betent vev. Rød eller mørk farget blod kan være tilstede i avføring. Dette kan forverres som sykdommen skrider frem. Sår kan utvikle, som fører til arrvev og magesmerter. Symptomer på Crohns sykdom kan føre til en nedgang i appetitt og vekttap.

Diagnose

Det er flere tester som brukes av leger for å diagnose Crohns sykdom. Blodprøver kan anvendes for å kontrollere blodmangel, infeksjon og antistoffer. Kolonoskopi tillater legen å se innsiden av tykktarmen, og ta en biopsi for å bli analysert. Pasienten kan bli bedt om å drikke barium for en liten tarm røntgen for å undersøke tynntarmen. En data CT scan kan implementeres for å lokalisere sykdommen og se etter blokkeringer, abscesser og fistler som kan danne.

Behandling

Behandling av Crohns sykdom innebærer å bruke medisiner for å løse betennelse og symptomer. Anti-inflammatoriske legemidler, som for eksempel sulfasalazin, Mesalamine og kortikosteroider er ofte foreskrevet for å behandle intestinal hevelse. Legemidler som undertrykker immunsystemet kan bli anvendt for å stanse skade på legemet, og å redusere inflammasjon. Antibiotika lavere skadelige bakterier og bistå i healing fistler og abscesser. Andre medisiner som kan være foreskrevet inkluderer anti-diarrheals, avføringsmidler, smerte reduksjonsgir og vitamintilskudd. Kirurgi kan være nødvendig i alvorlige tilfeller.

Komplikasjoner

Områder av tarmen kan tykne som Crohns sykdom fremskritt. Denne innsnevring kan føre til hindringer i fordøyelseskanalen. Betennelse kan føre til sår i munnen, tynntarmen, tykktarmen, rektum og anus. Når ulcer strekker seg fullstendig gjennom tarmveggen, en fistel utvikle seg. Dette er en unormal forbindelsen mellom tarmen og seg selv eller et annet organ. Infeksjoner og underernæring er også komplikasjoner relatert til Crohns sykdom. Infeksjoner kan være dødelig hvis den forblir ubehandlet.

Livsstilsendringer

En persons kosthold og stressnivå kan påvirke symptomene på Crohns sykdom. Meieriprodukter kan trenge å bli begrenset eller kuttet fullstendig fra kosten å eliminere forverring forårsaket av laktose. Spise mindre måltider og drikke væske redusere tarmsymptomer. Trening kan redusere stress og hjelpe til med tarmfunksjonen. Avspenningsteknikker, for eksempel rytmisk pust og soaking i et varmt bad, er også nyttig for å lindre forhøyede nivåer av stress.