Digidexo.com

Typer kolitt

Kolitt er en smertefull sykdom som påvirker tykktarmen. Det finnes en rekke årsaker til tilstand, fra den bakterielle og virale overfor kjemikaliet. Hvis du har kolitt, hvile, væske og en blid kosthold er avgjørende for å tillate tykktarmen for å helbrede og gå tilbake til sin normalt fungerende stat.

Identifikasjon

Kolitt oppstår når tykktarmen blir betent og irritert, noe som resulterer i diaré og magesmerter. Tykktarmen er også kjent som tykktarmen, og absorberer vann og mineraler fra fordøyd mat og deretter danner de resterende avfall i avføring.

Typer

Kolitt forårsaket av virus eller bakterielle infeksjoner kalles infeksiøs kolitt. Salmonella, E. coli og andre matbårne sykdommer er inkludert i denne kategorien. Pseudomembranøs kolitt er også ansett som en smittsom form for kolitt, og er forårsaket av Clostridium difficile bakterier. Denne type kolitt oppstår når antibiotika bruk forandrer den type bakterier som normalt er tilstede i tykktarmen og tillater Clostridium bakteriene til å vokse.

Crohns sykdom og ulcerøs kolitt er begge former for inflammatorisk tarmsykdom. I Crohns sykdom, sår eller åpne sår dannes langs de store og små tarmer, mens i ulcerativ kolitt, er sår som regel begrenset til den nedre del av tykktarmen. Begge disse forholdene er kronisk.

Iskemisk kolitt er forårsaket når blodårene som frakter blod til tykktarm begrense, forårsaker tykktarmen for å få mindre blod og bli betent. I noen tilfeller kan den innsnevring være forårsaket av utvikling av plakk i arterier, og den resulterende blokkering kan enten være midlertidig eller permanent. Iskemisk kolitt er også forårsaket av en type brokk som feller en del av tykktarmen i bukveggen, eller tarmslyng, en tilstand der tarmen blir vridd rundt seg selv.

Kjemisk kolitt, en relativt sjelden form for kolitt, oppstår når kjemikaliene blir satt inn i tykktarmen, som forårsaker inflammasjon eller skade. Dette kan skje når sterke kjemikalier brukes i klyster, eller hvis et forurenset endoskop blir brukt i løpet av en diagnostisk prosedyre. En endoskop er en tynn, fiberoptisk rør med et kamera festet som brukes til å vise fordøyelseskanalen.

Funksjoner

Symptomer på kolitt kan inkludere blodig avføring, konstant trang til å ha avføring, magesmerter, kvalme, feber, frysninger og diaré, som kan være blodig. Personer som har inflammatorisk tarmsykdom kan oppleve vekttap og intestinal blødning. Konsultere legen din dersom du opplever diaré som ikke løser seg i en dag eller to, eller dehydrering, feber, blod i avføring eller sterke smerter.

Når du går til legen, vil hun be deg om å beskrive dine symptomer og spør om du har reist nylig begynt en ny diett, hadde en drink av vann fra en elv eller brukt antibiotika. Du vil bli bedt om å gi en avføringsprøve, og en rektal undersøkelse vil trolig bli utført. Legen din vil sette inn en finger i rektum å føle for massene eller svulster. En blodprøve vil bli bestilt, og en koloskopi kan være nødvendig hvis årsaken kolitt ikke kan fastsettes på andre måter. Under en kolonoskopi, er en fleksibel slange inneholdende et kamera innsatt i anus, slik kolon kan sees.

Betraktninger

Hvis kolitt er forårsaket av et virus, vil du bli bedt om å begrense din diett for å klare væsker for 24 timer, øke væskeinntaket og ta medisiner for smerter. I tilfelle av alvorlig dehydrering, kan intravenøs væske være nødvendig. Noen bakterielle infeksjoner vil kreve antibiotika. Hvis du utvikler iskemisk kolitt, må du være innlagt på sykehuset. Ved mangel på blodtilførsel har alvorlig skadet del av tykktarmen, kan det være behov for å bli fjernet. Inflammatorisk tarmsykdom er behandlet med anti-inflammatoriske medikamenter og immunsuppressive midler, hvis nødvendig. Du må kanskje ta medisiner hver dag for å hindre flareups av kolitt symptomer.

Forebygging / løsning

Utilstrekkelig sanitær og kontaminert drikkevann bidrar til et stort antall tilfeller kolitt. Vaske hendene ofte, rengjøring kjøkkenutstyr når du forbereder kjøtt eller kylling, og unngå å drikke vann fra ukjente kilder kan alle bidra til å forhindre kolitt.