Digidexo.com

Hva er årsaken til Flekkvis skallethet?

Hva er årsaken til Flekkvis skallethet?


Flekkvis skallethet er en sjelden og mystisk form for hårtap, men det er relativt mindre alvorlig enn andre relaterte forhold. Les videre for å finne ut sine potensielle årsaker og hva du må gjøre for å behandle det.

Hva er usammenhengende skallethet?

Flekkvis skallethet, også kjent som alopecia areata, er en tilstand karakterisert ved hårløse flekker utviklings i hodebunnen. Det forekommer i mellom 0,1 og 0,2 prosent av mennesker, og rammer menn og kvinner, selv om langt flere kvinner.

Den Autoimmune Theory

Det er ikke kjent hva som forårsaker flekkvis skallethet, men en av de mer populære teorier er at det er resultatet av en autoimmun sykdom, også kjent som en selv-allergi. Man antar at kroppens lymfocytter --- hvite blodlegemer i ryggvirvlene immunsystemet --- angripe hårsekkene, forårsaker håret til å falle ut.
Den autoimmune teorien er støttet av noen observasjoner. For det første viser skalp biopsi (mikroskopisk undersøkelse av den berørte huden) hårsekkene på pasienter som er rammet til å være omgitt av et stort antall lymfocytter, som normalt er involvert i immunreaksjoner og følgelig antas å være å gjøre slik mot hårsekkene. Dernest er usammenhengende skallethet vanligvis forbundet med andre sykdommer som mistenkes for å ha en autoimmun forbindelse, for eksempel vitiligo (melaktig hvite flekker som betegner tap av pigmentering i huden), skjoldbrusk sykdom, Addisons sykdom, pernisiøs anemi og diabetes. Endelig visse behandlinger for denne tilstanden som undertrykker immunsystem ser ut til å være effektiv mot den.

Følelsesmessig stress

En annen teori surmises at følelsesmessig stress forårsaker denne tilstanden, og det synes å være noen historiske bevis for å støtte den. Velig, Sir Thomas More (1478-1535) og dronning Marie Antoinette (1755-1793) begge så håret blir hvite i en svært kort tid like før deres henrettelser. Dette antas å være en sjelden tilfelle av flekkvis skallethet, hvori pigmentert hår faller ut, og dermed forlate den hvite hår og forårsaker "turn-white-over natten" effekt.

Utvikling til andre former for skallethet

Noen ganger, spesielt på et tidlig stadium, er usammenhengende skallethet referert til som flekk skallethet, og det er alltid en mulighet vil det utvikle seg til en annen type hårtap. Tilstanden kan spre seg til hele hodebunnen (alopecia totalis) eller hele epidermis, som er det ytterste lag av huden (alopecia universalis).

Behandling

Det er vanligvis ingen symptomer for usammenhengende skallethet. Imidlertid er det vanligvis en midlertidig tilstand. I de fleste tilfeller, hårløse flekker regrow hår i seks måneder til et år. I sjeldne tilfeller når hårtap fortsetter, kan en pasient få steroidinjeksjoner eller medisiner for mannlig mønster skallethet (androgen alopeci), for eksempel Minoxidil (Rogaine) eller finasterid (Propecia).
Dessuten er usammenhengende skallethet uforutsigbar, og det er ikke uvanlig at det skal gjenta seg etter håret vokser ut igjen. I noen tilfeller kan det vare i mange år med noen gjenvekst i ett område mens patcher utvikle seg i andre områder av hodebunnen. Når håret starter å vokse, pleier det å være av en fersken fuzz konsistens før slutt gjenvinne de fleste eller alle av sin normale farge og tekstur.